A Magyar Posta nevével visszaélve csalók SMS-ben próbálják kicsalni az ügyfelek adatait – tudta meg a Napi.hu. A szöveges üzenetben arra kérik a csalók az üzenet címzettjét, hogy kattintson a linkre, hogy megkapja a csomagját.

Ezt azonban semmiképp ne tegye!

Megtévesztő weboldalra figyelmeztet a böngésző már a link előnézeténél is.

A weboldal megpróbálhatja Önt valamilyen veszélyes dologra rávenni, például szoftverek telepítésére vagy személyes/pénzügyi adatok, például jelszavak, telefonszámok vagy bankkártya adatok kiadására.

A Napi.hu által megszerzett SMS-ek különböző módokon próbálkoznak. Az üzenetek 33-as előhívószámos telefonszámról, tehát Franciaországból érkeztek. Kettő a szállítási adatokkal kapcsolatos hibára hivatkozik, egy pedig vámbeszedést kezdeményez.

 


Az üzenetek magyartalansága is egy figyelmeztető jel, valamint a linkek nem Magyar Postára hivatkozása is óvatosságra inthet.

Magyar Posta lapunk kérdésére elmondta, hogy ha ilyen levelet kapunk,

  • ne kattintsunk a benne szereplő hivatkozásokra,
  • és ne adjunk meg személyes adatokat sem.
Kérjük, hogy ha ilyen gyanús e-mailt vagy sms-t kap, semmiképp ne kattintson a benne szereplő hivatkozásokra, és ne adjon meg adatokat! Első lépésként mindig ellenőrizni kell a feladó e-mail címét vagy sms esetén a küldő telefonszámát, mert abból rögtön kiderülhet, hogy nem a Magyar Posta hivatalos elektronikus címéről (@posta.hu) vagy telefonszámáról (06-30-344-4987) érkezett a megkeresés.

– tették hozzá.

A Posta kizárólag nemzetközi küldemények esetén a vámkezelési díjak kiegyenlítése kapcsán küld online vagy sms fizetési értesítést, amelyben minden esetben a www.posta.hu/szolgaltatasok/vam link szerepel.

A vállalat felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nyomkövetési kódot tartalmaz a küldemény, a Posta honlapján a kód beírásával bármikor elérheti a hiteles szállítási információkat.

A megtévesztő értesítésekről szóló ügyfélbejelentéseket a Magyar Posta komolyan veszi, és a lakossági tájékoztatás mellett jelzi azt az intézkedésre jogosult hatóságnak is.
– írták válaszlevelükben.

Ha valaki mégis a csalók áldozata lesz és kár éri, akkor tegyen rendőrségi feljelentést.

A hamis értesítésekre, felhívásokra adott válaszok következtében felmerült esetleges károkért azonban a Magyar Postát nem terheli felelősség.

Csalás és ámítás: a szélhámosok egy lépéssel előttünk járnak

Már évek óta az online tér az egyik legveszélyesebb környezet, a bűnügyi statisztikák szerint itt növekedett meg legjobban a csalással elkövetett bűncselekmények száma. A legújabb trend szerint most futárszolgálatok nevében csalnak ki pénzt a figyelmetlen vásárlóktól.