Hadd mondjak valamit, nem az én lányom volt. Szegény lányom is sírt emiatt. De nem ő volt – mondta a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) kitört vizsgabotrány kapcsán Hernádi Zsolt.

Mol-vezér, aki egyben a Corvinus kuratóriumának elnöke is az ATV Egyenes beszéd című műsorában elárulta, hogy az ő lánya is botrány által érintett szakra jár.

Az elbocsátott oktató fellebbez

Korábban arról az Economxen is írtunk, hogy elbocsátotta a Corvinus egyetem Ádám Zoltánt, aki az év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett abban az ügyben, amikor egy befolyásos családból származó hallgatója úgy mehetett vizsgára, hogy előtte nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket.

Ádám Zoltán a Telexnek azt mondta:

semmi mást nem tett, mint a Corvinus vezetőin számonkérte az egyetem szabályait. Az elbocsátott oktató fellebbez a TASZ segítségével.

A vizsgálatok első fokon elmarasztaltak, másodfokon felmentettek három egyetemi vezetőt, köztük Takáts Előd akkori rektort (Takáts a felmentő döntés bejelentésének napján mégis lemondott a posztjáról). Az egyetem szerint Ádám Zoltán kirúgása jogszerű volt, ám az oktató úgy látja, hogy azért akartak megszabadulni tőle, mert felhívta a figyelmet az egyetem vezetésének felelősségére.

Hernádi Zsolt azt mondta: az egész ügy úgy indult, egy diák tizenkét kvíz helyett csak hetet írt meg, majd rájött: „hoppá, van egy kis probléma: nem teljesítette azokat a házi feladatokat, amiket teljesíteni kellett volna”.

Hangsúlyozta, az egészből azért lett ügy, mert a tanár egy zárt Facebook-csoportban leírta a történetet, melyet „befújt a szél egy újság szerkesztőségébe”. Ádám ebben a levélben kifejtette, hogy az érintett diák szülei nagy volumenű Mol-részvényekkel rendelkeznek, és miután az egyetemi kuratórium elnöke Hernádi Zsolt, a Mol-vezér, mindez lehetőséget ad a nyomásgyakorlásra, magyarázta Hernádi. Arra a felvetésre, hogy valaha tett-e ilyet, Hernádi azt mondta:

Hogy tettem volna? Ez még viccnek is rossz!

Hernádi Zsolt ismeri a gyerek szüleit, de sohasem beszéltek, se Molról, se másról. Elmondása szerint egyikükkel évekkel ezelőtt találkozott egy focimeccsen, ahol kezet fogtak.

Több diák is érintett

Szabó Lajos, a Budapesti Corvinus Egyetem megbízott rektora az Indexnek beszélt arról, hogy az idén nyáron látott napvilágot a hír, miszerint Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének docense év elején három etikai vizsgálatot kezdeményezett három egyetemi vezetővel szemben, mert az egyik hallgatója nem teljesítette a félév során előírt követelményeket az egyik tantárgyból, ennek ellenére – „szabálytalan körülmények között” – a többiektől elkülönítve, egy külön vizsgasorral mégis levizsgázhatott.

Nem egy, hanem két hallgató ügyéről beszélhetünk

– mondta a megbízott rektor, aki szerint a kezdeményezett etikai vizsgálatok azt a kérdést vizsgálták meg, hogy egy hallgatót – mind az évközi feladatai elbírálásában, mind pedig a vizsgáztatásában – ért-e olyan megkülönböztetés, amellyel őt jogtalan előnyhöz juttatták, és ha igen, ez azért történt-e, mert befolyásos szülők gyermeke.