A körbe bevont magyar kisvállalkozásoktól - amelyek kezdetben saját brand termékükkel kerülnek be az üzletekbe - csak a hazai és a nemzetközi élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos jogszabályok betartását várja el a kiskereskedelmi lánc. A tapasztalatok szerint ezek a cégek egyedi és jó minőségű termékeket gyártanak, viszont általában kevésbé jól szervezett a minőségbiztosítási rendszerük, vagy pedig gondot okoz annak működtetése, annak ellenére, hogy vezetőik komolyan elkötelezettek a minőség mellett.

A Tesco szakértői gyakran találkoznak azzal, hogy a kisvállalkozások a jogszabályok alapján saját erőből próbálják megszervezni a minőségbiztosítási rendszert, de azzal is, hogy tanácsadó céggel készítettnek egyet, azonban mivel azt nem feltétlenül a cég egyedi igényeire szabják, ezért számos nehézséget okoz a működtetése. A beszállítói program célja éppen az, hogy egy Tesco-technológus segítse a kkv-kat abban, hogy ezeket a rendszereket a vállalkozás igényeire szabottan lehessen bevezetni, és olykor abban is, milyen beruházással, technológiai módosítással lehetne javítani az élelmiszer-biztonságon, sőt akár abban is, hogyan lehet mindezt finanszírozni. Sok kisvállalkozás nem is tudja, hogy a kisebb léptékű fejlesztéseihez vannak elérhető források, a banki finanszírozási háttérhez pedig komoly segítség, egyfajta garancia, ha Tesco-beszállítói szerződéssel rendelkezik - mondta  a szakember.

A sikeres regionális beszállítói programban való részvétel mellett a cégek dönthetnek úgy, hogy belefognak a Tesco saját márkás terméke gyártói minősítésének megszerzésébe. Ehhez azonban a magyar és nemzetközi jogszabályoknál, sőt a nemzetközi élelmiszer-biztonsági  rendszerek követelményeinél is szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, ami esetenként komolyabb beruházásokat is igényelhet - hívta fel a figyelmet Bajkai Andrea. A Tesco szabványának teljesítéséhez ugyanis rendszeres szigorú szállítói telephelyaudit, illetve a termékek laborvizsgálata szükséges. Az audit során a nemzetközi standardokhoz képest több figyelmet szentelnek az allergén anyagok szabályozásának, a rágcsálóirtás rendszerességének, a gyártási folyamat során az idegen anyag termékbe kerülését megelőző előírásoknak, illetve az idegen anyagok kiszűrését biztosító berendezéseknek, valamint a felhasznált alapanyagok és a késztermék nyomon követhetőségét biztosító beszállítói intézkedések vizsgálatának. Lényegében azok a vállalkozások tudnak könnyebben és gyorsabban megfelelni ezeknek az elvárásoknak, amelyek korábban is hozzá voltak szokva a hatósági ellenőrzésekhez, az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelet fokozott figyelméhez, volt korábbi exporttevékenységük, illetve amelyek már rendelkeznek valamilyen élelmiszer-biztonsági tanúsított rendszerrel.