Csütörtökön éjszaka átlépte a sokadszorra tesztelt 100-as szintet a dollár/jen árfolyama, amely rögtön 101,30-ig szaladt el pénteken reggelre. Ezzel négy éve nem látott szintet ért el a devizapár, és ez a japán börzén is megadta az alaphangot, amely elszállt, és közel 3 százalékot emelkedett. Ezzel egy fontos ellenálláshoz érkezett a japán index 14 600 pontnál, s ráadásul az dollár/jen kereszt is megközelítette a 101,45-nél levő ellenállást - figyelmeztetnek az Erste bank szakértői.

Vagyis megérkeztünk a veszélyzónába, vagy a szintek áttörése esetén egy új korszakba. Persze az első forgatókönyv, azaz egy hamarosan meginduló korrekció valószínűsége megnövekedett a japán piacon -vélik az Erste elemzői, akik külön felhívják arra a figyelmet, hogy a japán jen gyengülése indirekten negatívan hat a magyar gazdaságra, hiszen a japán termékek erősebb versenyt támasztanak a német termékekkel szemben, amely nem jó a német gazdaságnak. Mivel a magyar export cirka 30 százaléka Németországba irányul, ezért ez végső soron negatív lehet Magyarország számára.

A kritikus szint áttörése szakértők szerint a várakozásoknál jobb amerikai munkaerőpiaci adat okozta, de egyes FED nyilatkozatok is segíthettek. Több olyan nyilatkozat is megjelent ugyanis FED tagok részéről, hogy a QE3 program folytatása limitált lehet. Ennek oka, hogy az inflációs ráta további esése nem lesz tartós. Mivel azonban Japánban nagyban tart a a monetáris lazitás nem véletlen, hogy jelentős mennyiségű jen elleni pozíciók nyíltak. Korábban ezt a 100-as szintet japán vállalatok egyébként semlegesnek, illetve megfelelőnek tartották, ennél gyengébb devizaárfolyamot - legalábbis nyilvánosan - nem is követeltek.

Érdekes azonban, hogy a múlt héten, kicsit gyorsuló ütemben már nettó vevők voltak külföldi kötvényekben a japán befektetők, a helyi pénzügyminisztérium adatai szerint 3,1 milliárd dollárért vásároltak ilyeneket - hívja fel a figyelmet a Concorde. Amennyiben ugyanis ez egy hosszú trend kezdete, akkor még sok kötvényt vehetnek és ehhez sok jent kellhet eladniuk, ami azért óvatosságra inthet. A gyenge jen ugyanakkor máris segíti a szigetországot, a 220 milliárd jenes márciusi külkereskedelmi hiány a vártnál kisebb lett.

Kitört a dollár/jen árfolyam
Kép: Alfatrader

 

Mindenesetre technikai alapon van még tér az erősödésre, annak ellenére, hogy rövidebb távon lehet korrekció. A Fibonaci szintek alapján 105,5-ös szint is benne van a keresztárfolyamban, ez lenne ugyanis az ideális korrekciós szint az előző évek jelentős jen erősödése alapján. Ugyanakkor az órás gyertyáknál már erősen túlvett a dollár a jennel szemben, ami minimum megállót, és oldalazást jelenthet a következő napokban. A jóval 80 feletti RSI mutató ezt egyértelműsíti, ennek ellenére a jen erősödésére kockázatos játszani, inkább a vételi oldalon érdemes a lehetőségeket keresni, valamelyik mozgóátlagnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!