Az árfolyamokat hétfőn a gazdasági növekedés megtorpanásától, a monetáris politika közelgő szigorításától és a kínai járványhelyzet romlásától való aggodalom szorította le az európai tőzsdéken.

Hétfőn mínuszban indult a kereskedés, majd nagy indexveszteséggel fejeződött be. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,63 százalékkal végzett alacsonyabban, a Stoxx Europe 600 index 1,76 százalékot adott le hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,19 százalékkal gyengült.

A legnagyobb veszteségeket a Kínának kitett ágazatok részvényei szenvedték el, valamint a nyersolaj árának zuhanását követő olaj- és gázipari részvények.

Londonban 1,89 százalékkal csökkent zárásra az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,59 százalékkal gyengült, a CAC-40 index 2,01 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánó 1,50 százalékos, Madrid pedig 0,86 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a hétfői tőzsdenapot - írja az MTI.

Pénteken az európai indexek veszteséggel zártak és a hetet is gyengébben fejezték be: a páneurópai Stoxx Europe 600 index a héten 0,6 százalékkal gyengült, London egy százalékot veszített, Frankfurt 0,2 százalékkal végzett alacsonyabban a múlt heti kezdésnél, a párizsi tőzsdeindex 0,1 százalékkal gyengült a héten, Milánó 2,3 százalékot, Madrid pedig 0,5 százalékot veszített.

Az olajár folytatta a múlt heti öt százalékos esését, és ezzel kéthetes mélypontot ért el. A WTI ára 6,01 százalékkal csökkent hordónként 95,94 dollárra, a Brent pedig a 6,04 százalékkal csökkent 100,21 dollárra.

Az arany spot ára 1,74 százalékkal unciánként 1896,06 dollárra csökkent és kéthavi mélypontnál tart. Az eurót 0,77 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0715 dolláron, kétéves mélypontnál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!