Pirosban zárta ezt a hetet is a BUX index, bár a pénteki kereskedésben jelentős pozitív korrekció volt - írja az Equilor Befektetési Zrt., amely a hét gazdasági eseményei közül - egyebek mellett - kitért arra, hogy véget ért a hazai kamatemelési ciklus.

A monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésen a vártnál nagyobb, 125 bázispontos szigorítást hajtott végre, majd a közleményben jelezték, hogy ezzel véget is ért a kamatemelési ciklus, 13 százalékos alapkamat mellett. A következő időszakban a likviditás szűkítésével folytatódik majd a monetáris szigorítás.

Hétfőn 0,33 százalékos csökkenésével alulteljesített a BUX-index a nemzetközi piacokhoz képest. A vezető részvények közül a Mol kereskedésében volt nagy fordulat, ugyanis míg délelőtt több mint 2 százalékos mínuszban volt a cég árfolyama, a nap végén a papír 0,75 százalékos pluszban zárt - írja az MTI.

Kedden pozitív korrekció zajlott nap közben a BÉT-en, azonban a zárásra a vezető részvények többsége gyengült.

Szerdán a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban csökkent a budapesti tőzsde, a régióban egyre súlyosbodó energiaválság tovább erősítette a recesszióval kapcsolatos befektetői aggodalmakat, a blue chip részvények között a Richter vezette az esést.

Csütörtökön is kedvezőtlen volt a befektetői hangulat, a nyugati tőzsdék gyengélkedtek, a cseh és a lengyel részvénypiac pedig a BÉT-nél is jóval nagyobb visszaeséssel zárt.

Pénteken erős "felpattanás" volt a magyar tőzsdén, és Európában is fordulatot vett a befektetői hangulat.

A héten a Mol árfolyama 0,17 százalékkal csökkent 9,3 milliárd forintos forgalomban, a papír 2406 forinton fejezte be a pénteki kereskedést.

Az OTP árfolyama 5,04 százalékkal esett, a részvény 7908 forinton zárt pénteken, heti forgalma 24,57 milliárd forint volt.

A Richter árfolyama nem változott a héten, pénteken 7400 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 11,7 milliárd forintot.

A Magyar Telekom jegyzése 1,5 százalékkal csökkent a héten, pénteken 295,50 forinton zárt a részvény, a papír a héten 586,7 millió forint forgalmat ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3586,57 ponton zárt a héten, ami 98,19 ponttal, 2,66 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!