Van egy olyan mérőszám, az úgynevezett Buffett-indikátor, amely szerint a globális részvénypiac még sosem volt olyan drága, mint most. Warren Buffett milliárdos amerikai befektető mérőszámát hüvelykujjszabályként szokta alkalmazni, e szerint ha az amerikai részvények kapitalizációja meghaladja az egy éves amerikai GDP-t akkor a piac drága, alatta olcsónak tekinthető.

Ennek a mutatónak a globális változata ehhez képest jelenleg 142 százalékon jár - hívta fel a figyelmet a BusinessInsider Holger Zschaepitz, a Welt szakírójának tweetje nyomán. A globális mutató értelemszerűen a világ tőzsdéin jegyzett összes cég piaci értékét osztja el a globális GDP-vel. Az ő adatai szerint a globális részvénypiaci kapitalizáció jelenleg 120,3 billió (ezermilliárd) dollár.

Buffett korábbi írása szerint a dotcom lufi kipukkadása előtt komoly figyelmeztető jel kellett volna legyen ez a mutató. Ő úgy vélte, 70-80 százalék az a szint, ahol már csábító lehet részvényeket vásárolni. Ha azonban már a 200 százalékot közelíti ez az érték, akkor tűzzel játszik mindenki, aki részvényekbe akar fektetni. Ez alapján a világ többi részéhez képest felárral forgó amerikai részvények már a forró kategóriában vannak, az indikátor itt 208 százalékot mutat. Persze a Buffett indikátor sem tökéletes, sokan hibájának róják fel, hogy múltbéli GDP adatokat használ fel az aktuális részvényárfolyamokkal összehasonlítva.

Már van, aki óvatosságra int

Mindenesetre az eddig alapvetően optimista Wall Street-i nagy befektetési bankok közül is vannak már olyanok, amelyek fokozott óvatosságra intenek a tőzsdékkel, s azon belül is az amerikai részvényekkel kapcsolatban. A Goldman Sachs, a Morgan Stanely és a Citigroup stratégái egyaránt a piacot potenciálisan érintő negatív sokkokra figyelmeztetnek a Bloomberg összefoglalója szerint. A delta variáns terjedése, a globális fellendülés akadozása és a jegybankok esetleges szigorító lépései egyaránt kockázatot jelentenek szerintük a részvények számára.

A magas értékeltség csak növeli a piac törékenységét, s ha egy negatív hír jön, az növekedési sokkot okozhat ami gyors kockázatcsökkentéshez vezethet - mondta Christian Mueller-Glissman, a Goldman portfólió kezelési igazgatója. Márpedig a befektetők pozicionáltsága jelenleg ultra-optimista, az S&P 500-as indexre nyitott pozíciókon belül az emelkedésre játszók 10-szer annyian vannak, mint az esésre fogadók. Ezek mintegy fele már enyhe, 2,2 százalékos indexesésnél is veszteségesbe fordul, s így egy kisebb csökkenés is likvidálási hullámot indíthat el, ami felerősítené a zuhanást - figyelmeztetett Chris Montagu, a Citigroup stratégája.

Eközben a Morgan Stanley kedden az amerikai részvényeket alul-súlyozásra ajánlott kategóriába minősítette le, a globális részvényeket pedig semleges megítélésűre, az októberig tartó időszakban a növekedésre leselkedő kockázatok miatt. A Credit Suisse pedig fenntartotta az amerikai részvényekre enyhe alul-súlyozási ajánlását.

Bár nagyon éles zuhanást senki sem vár, azonban a nyári jó hangulatot követően a befektetői pozíciók túlfeszítetté váltak és sérülékennyé a legkisebb rossz hírre is. Az S&P 500-as index hét hónapos sikerszériája után elég sokan számítanak egy korrekcióra, különösen szeptemberben, ami hagyományosan rossz hónapnak számít a tőzsdéken.

Olyan időszakba lépünk, amikor az adatok gyengébbek lesznek, miközben a delta variáns kockázata magas és az iskolák újranyitnak - mondta a Morgan Stanley stratégája.

A nyári nagy részvényár emelkedés egyik hajtóereje sokak szerint az amerikai lakossági befektetők voltak. Ők júliusban és augusztusban becslések szerint mintegy 30 milliárd dollár értékben vettek részvényeket és azokba fektető tőzsdén jegyzett alapokat a JPMorgan elemzői szerint. Ők úgy vélik, hogy ha ha fennmarad a támogató monetáris politika a Fed részéről, akkor ezek a kisbefektetők akár támaszt is nyújthatnak a piacnak, s az még a jövő zenéje, hogy egy szigorúbb jegybankra ők hogyan reagálnának.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!