Minden figyelem az amerikai elnökválasztásra irányul, a befektetők bíznak abban, hogy mielőbb eldől az amerikai elnökválasztás kimenetele. Az előrejelzések szerint a győzelemre jóval esélyesebb Joe Biden, a demokrata párt jelöltje Donald Trump hivatalban lévő elnökkel szemben.

A londoni FTSE 100 index 0,39 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,98 százalékos, a párizsi CAC-40 index 1,24 százalékos, a milánói FTSE MIB 1,93 százalékos, a madridi IBEX pedig 2,10 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,05 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,94 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,72 százalékkal emelkedett.

A nap nyertesei a technológiai vállalatok voltak, követve az amerikai szektortársakat alindexük 2,5 százalékkal emelkedett, míg a médiacégek, az autógyártók és vegyipari vállalatok több mint 2 százalékkal tudtak erősödni.

A nagyvállalatok közül a Société Générale francia bank 3,73 százalékos pluszban zárt, miután a második negyedéves 1,26 milliárd eurós veszteség után 862 millió eurós nyereségről számolt be harmadik negyedéves gyorsjelentésében.

Németország második legnagyobb kereskedelmi bankja, a Commerzbank árfolyama viszont 5,8 százalékos mínuszban zárt, miután 69 millió eurós veszteségről adott számot.

Az ING holland bankcsoport csaknem 6 százalékot veszített piaci tőkeértékéből, miután bevétele és nyeresége is csökkent a harmadik negyedévben. Költségcsökkentési programja keretében a bank ezer alkalmazottját tervezi elbocsátani 2021 végéig.

Az UniCredit, a második legnagyobb olasz bank árfolyama 0,2 százalékos pluszban zárt, miután az elemzők által vártnál kevésbé csökkent profitja és bevétele a harmadik negyedévben.

A várakozásoknál jobb eredményekről beszámoló vállalatok közül az acélcsöveket gyártó, luxembourgi székhelyű Tenaris, valamint a Prosiebensat.1 német médiavállalat több mint 9 százalékkal drágult. Az Aveva brit szoftvergyártó viszont több mint 5 százalékos mínuszban zárt, mert csökkentek bevételei a harmadik negyedévben.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,97 százalékos, az S&P 500-as index 2,10 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 2,38 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A januári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,29 százalékos mínuszban, 40,70 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 1,61 százalékos veszteségben, 38,52 dolláron forgott fél négykor.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 2,20 százalékkal, 1945,00 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 2,83 százalékkal, 1950,00 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1818 dollárt adtak, 0,81 százalékkal erősödött az euró.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!