Nagyon optimista jelentést adott ki augusztus 1-én a Federal Reserve (Fed) azzal kapcsolatban, hogy milyen jövő vár az amerikai gazdaságra. A stabil növekedési pálya helyett azt mondják, hogy egy erős felfelé ívelés következik, ezért kitartanak a rövidhozamok emelésében, vagyis folytatják a szigorítást és kitartanak az 1,75-2 százalékos kamatszintnél, hivatkozva az inflációs célhoz való közelítésre. Ebben pedig fontos szerepet tulajdonítanak a lakossági fogyasztás erősödésének.

Ahogy arra John Dizard, a Financial Times elemzője és publicistája új cikkében rámutat, a legutolsó Fed-beszámoló majdnem annyira sokszor használja a szót, mintha csak Donald Trump elnök egy beszéde lenne. De a szakértő szerint van egy mutató, amelyik sokkal jobban előrevetíti, hogy milyen állapotokban lesz az USA gazdasága, mint az inflációs adat, vagy a háztartások fogyasztásbővülése.

A réz mindent elárul

Június eleje óta a réz árfolyama 17 százalékkal esett, jelenleg 6200 dollár a tonnánkénti ár a Londoni Fémtőzsdén. YTD alapon is 18 százalékos az esés. Az elemzők egy jó része szerint ez egy chilei bányászsztrájknak és egy kínai befektetői társaság szétválásának tulajdonítható.

Azonban a réz árfolyama általában pontos előrejelzője a piacoknak: felhasználása széleskörű, kiterjed az informatikától az építőiparon át a csomagolással foglalkozó szektorig. Dizard az indikátor szerepre példaként a 2008-as válságot hozza. Ahogy az idén, úgy akkor is januártól májusig erős emelkedés volt az árfolyamban, majd onnantól meredek zuhanás következett.

A dübörgő gazdaság épp azt vetítené előre, hogy az árfolyam elinduljon felfelé, de a réz esetében több más tényező is szerepet játszik. Az egyik, hogy az elmúlt években olcsó kitermelési helyeket találtak, ezeket pedig nagyrészt ki is aknázták. A felívelést majd az a pofon hozhatja, amikor kiderül, hogy nem fektettek elég pénzt új lelőhelyek felderítésére. De jelenleg dömping van rézből a piacokon, a koppanás ötéves távlatban várható Dizard szerint.

Viszont a szakértő úgy látja, hogy az alacsony rézár erősen összefügg azzal, hogy az amerikai ingatlanpiac elkezdett visszaesni. Ha pörögne, akkor a rézre is lenne kereslet, ami felhajtó hatással lenne. De dacára a visszaesésnek az ingatlanoknál, még mindig sok a kockázati befektetés a szektorban, úgy, hogy a hozamok nem magasak, ami egy idő után taszítani fogja a biztosra játszó pénzembereket.

Árulkodó lehet, hogy jelentésében a Fed egyáltalán nem tért ki a lakáspiacra. Dacára annak, hogy a jelzálogkérelmek száma az elmúlt időszakban visszaesett, az értékesítés lelassult. Pedig az ingatlanpiacnak nagyobb a multiplikátor hatása, mint a gazdaság többi részének.

Ezek a tényezők, valamint az olcsó réz jelentése a piacon összefüggnek: valójában sok termelő, szolgáltató nem bővül úgy, mint ahogy azt a nyersanyag piacokon várták, vagyis a háttérben egy lassulási folyamat zajlik. De van még egy probléma a fémmel kapcsolatban: sokan bíznak a fellendülésben, amely felfelé rántaná az árfolyamot, rengeteg tőke áll most a rézben, amely lehet, hogy egy további esésnél inkább kimenekül a cikkből.

Nem annyira fényes a kép

Ráadásul az amerikai gazdaságot sem látják annyira fényesnek az elemzők, mint ahogy azt a Trump-kormányzat és a Fed láttatni próbálja. Wilbur Ross kereskedelmi miniszter ezért a spekulánsokat hibáztatta, akik azután lettek szerinte aktívak, hogy az Egyesült Államok a kereskedelmi háború nyitányakor a bevezetett vámtarifák hatása ellen kezdtek el játszani.

De Dizzard úgy látja, hogy a rézpiacán épp ennek az ellenkezője látszik: a nem a rézfelhasználásában érdekelt szereplők, akik csak felvásárolják a terméket, de nem használják, vagyis a spekulánsok már kimenekültek a piacról. Szerinte azért, mert kerülni akarják az ennél nagyobb kockázatot és nem számítanak emelkedésre.

"Venni kell az adást. A réz azt mondja, ez nem az idő, hogy nagyobb kockázatot vállaljunk" - zárja elemzését Dizard. Ha pedig sokan vállalják a kockázatot és esnek pofára, akkor rengeteg pénz éghet el, ami egy újabb recesszió előjele lehet. Márpedig egy előjel már van: az amerikai államkötvények ellaposodása - vagyis a hosszú és rövid hozamok közeledése - eddig mindig leívelést jeleztek előre.

A kép forrása: Pixabay.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!