Egyre több amerikai befektetői hírlevélben hívják fel a figyelmet arra, mennyire hasonlít a jelenlegi helyzet a 2008 tavaszira, amikor egy medvepiaci rallyt követően ismét lefelé indultak az árfolyamok a vezető tőzsdéken és végül öt hónappal később beütött a Lehman-csőd, összeomlott a részvénypiac.

A hasonlóságot a technicista szakértők leginkább a vezető amerikai részvényindexek mozgása miatt hangsúlyozzák, a 2007-es csúcsot követően az S&P 500-as index egy fej vállak alakzattal fordult csökkenő trendbe, s 2008. májusában az alakzat nyakvonaláig jutott a medvepiaci rallyban, akárcsak most október folyamán.


Eközben az általunk vizsgált hangulati mérőszámok közül van már olyan, ami szélsőségeshez közelítő optimizmust tükröz a befektetők részéről. Van olyan is, ami viszont még kellően óvatos hozzáállásról tanúskodik. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII heti felmérése szerint 44,7 százalékra emelkedett a hat hónapos időtávon magasabb árfolyamokat várók aránya, míg az áresésre tippelőké 24,6 százalékra csökkent. Ez már eléggé közel van a szélsőséges derűlátáshoz, igaz, ilyenről általában az optimisták 50, a pesszimisták 20 százalék alatti értékeinél lehet igazán beszélni. A bull/bear hányados ezzel 1,8-ra emelkedett, ami már közelíti a kritikusnak tekinthető 2-es értéket, utoljára ilyen magasságokban tavasszal járt a mutató.


A független tőkepiaci hírlevélírók részéről ennél azért mérsékeltebb hozzáállással lehet találkozni, az azonnali részvényvásárlást javasló szakértők aránya egy százalékponttal 44,2 százalékra kapaszkodott fel a héten, a részvényeladásra biztatóké 36,8 százalékról 34,7 százalékra csökkent. A felmérés bull/bear hányadosa 1,27-ra nőtt, ami semleges, enyhén pesszimista hozzáállásról tanúskodik, igaz ha medvepiaccal van dolgunk, akkor nem is várható hogy a hangulat ennél drasztikusabban javulni tudna.


A Chicago Board Options Exchange-en az októberi rally kifulladását követően ismét emelkedni kezdett a megvett eladási opciók aránya a vételiekhez képest. A put/call hányados 10 napos átlaga 0,73 körül jár, ami inkább fokozott félelmet tükröz a befektetők részéről, semmint felhőtlen optimizmust.


A VIX index nem tudott megkapaszkodni a 30 pontos szint alatt, bár október végén néhány napot sikerült alatta töltenie.


Az elmúlt egy hétben gyakorlatilag változatlan maradt az aktív alapkezelők pozicionáltsága az S&P 500-as részvényindexet illetően. A nettó long kitettség 44,05 százalékon áll, miután a ritkán tapasztalt nulla alatti értékekről október eleje óta gyorsan visszapattant. Ez azt mutatja, hogy az októberi emelkedésben hatalmas része volt a short pozíciók zárásának.


A hangulati mutatók tehát egyelőre nincsenek olyan szélsőséges tartományban, hogy azok negatív piaci fordulatot vetítenének előre, de távol állnak az október eleji, pozitív fordulatot sejtető pesszimista szélsőségektől is. A helyzet tehát ebből a szempontból bizonytalan, elvileg innen még lehet út felfelé az árfolyamokban és a hangulatban is ha visszatérne a tavasszal véget ért bikapiac a tőzsdére. Ha viszont valóban egy medvepiaci rally volt az októberi emelkedés, akkor ennél optimistább hangulat kialakulása nehezen várható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!