A dogecoin jelenleg a hetedik legnagyobb kriptopénz. Bár ma már az egyik legértékesebb kriptó, eredetileg a Bitcoin paródiájaként hozták létre. A népszerű "doge" mém által inspirált digitális valutát 2013-ban fejlesztette ki Billy Markus és Jackson Palmer, két szoftvermérnök, akik az IBM-nél, illetve az Adobe-nál dolgoztak. Egyelőre igazán senki nem látja az értelmét a dogecoinnak, de mégis veszik a piacokon.

Most Törökországban egy komoly botrány robbant ki: egy csalónak állítólag sikerült 100 millió eurót (35 milliárd forintot) ellopnia törökországi befektetőktől azzal, hogy hatalmas hozamot ígért a Dogecoin bányászatából. Mostanra pedig a hatóságoknak sikerült is azonosítaniuk, hogy ki állt a rendszer mögött: a "Turgut V" álnevű személyt, akinek 11 társa volt. Közösen 1500 embertől közel 350 millió dogecoint sikerült összegyűjteniük, összesen 100 milliárd euró értékben, mielőtt eltűntek volna a zsákmánnyal. 

Az Euronews angol kiadása arról számolt be a helyi médiára hivatkozva, hogy Turgut V. Zoom hívásokon keresztül és luxushelyeken tartott személyes hálózatépítő találkozókon győzte meg a befektetőket, hogy vásároljanak dogecoinokat, és adják át azokat bányászati technológiába való befektetésre, hatalmas hozamokat ígérve. Az átvert személyeknek azt mondták, hogy 40 napon belül 100 százalékos hozamot fognak látni.

Az egyik áldozat szerint a rendszer három hónapig jól működött, és a korai befektetők azt mondták, hogy az ígért hozamot megkapták. De miután a rendszer a negyedik hónapban 350 millió dogecoinon tetőzött, a pénz állítólag eltűnt.

Törökországban az elmúlt évben, a líra valuta zuhanása és az infláció növekedése óta fellendült a kriptopénzek kereskedelme. A Reuters korábban az amerikai Chainalysis adatai alapján arra jutott, hogy február eleje és március 24-e között a törökországi kereskedési volumen elérte a 218 milliárd lírát (22 milliárd eurót). Ezzel együtt a csalók is szemet vetettek a kriptopiacra: áprilisban a török Thodex kriptopénz-tőzsde hirtelen beszüntette működését, vezérigazgatója és alapítója, Faruk Fatih Özer pedig elmenekült az országból, mivel állítólag több százmillió dollárt loptak el. Több tucat gyanúsítottat letartóztattak, de Özer holléte még mindig ismeretlen. A feltételezések szerint közel 22 millió török lírát (2,2 millió eurót) tart két helyi kriptotőzsdén.

Ugyanebben a hónapban a Vebitcoin tőzsde négy alkalmazottját tartóztatták le csalás gyanúja miatt, egy nappal azután, hogy a tőzsde közölte, hogy beszünteti működését.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!