Kedden a Közép-afrikai Köztársaság kormánya bejelentette, hogy az ország lesz a második, amely hivatalos fizetőeszközként bevezeti a Bitcoint. Viszont a Közép-afrikai Államok Bankját, amely az afrikai valutaközösségi frankot (CFA frankot) a hat ország által használt regionális valutát kezeli, nem tájékoztatták - közölte a bank szóvivője pénteken a Bloomberg szerint.

A Közép-afrikai Köztársaság ellenzéki pártjai is elkezdték megkérdőjelezni, hogy a Föld egyik legszegényebb országa miért vezetett be egy olyan valutát, amely hatalmas mennyiségű áramot fogyaszt, és amely a Nemzetközi Valutaalap és a donor országok ellenállásába ütközik.

"Nehéz lesz végrehajtani, mivel a Közép-afrikai Köztársaságnak nincs meg a kapacitása vagy a tudása egy ilyen törvény végrehajtásához" - mondta telefonon Anicet-Georges Dologuélé ellenzéki vezető és volt miniszterelnök. "Hiányzik az összeköttetés, a szakértelem, még az áramellátás is gondot okoz".

Még El Salvadorban is - az első országban, amely a bitcoint törvényes fizetőeszközként fogadta el, és ahol a lakosság 51 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel - kevesen kezdték el használni a kriptovalutát. A Közép-afrikai Köztársaság kormánya egy nyilatkozatban azt mondta, hogy szeretné megkönnyíteni a pénzátutalást a polgárai számára, de a 4,8 millió lakosból mindössze 557 ezren férnek hozzá az internethez, és az ország kevés határokon átnyúló kereskedelmet folytat.

A kormány szerint a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása ösztönözni fogja a Közép-afrikai Köztársaság gazdasági fellendülését és növekedését, de segít stabilizálni is az országot, amelyet egy évtizedes polgárháború sújtott.

A 2,3 milliárd dolláros gazdaság, amely az Afrikai Fejlesztési Bank előrejelzése szerint idén 5,1 százalékkal fog bővülni, az ENSZ Fejlesztési Programjának Humán Fejlődési Indexén a 189-ből 188. helyen áll. Az országban alacsony a várható élettartam és a mélyszegénység.

A lépés illeszkedik a regionális elégedetlenségbe, amelyet az egykori gyarmati hatalom, Franciaországnak az euróhoz kötött CFA frankhoz való ragaszkodása vált ki. A regionális banknak a külföldi eszközök legalább 50 százalékát a francia államkincstárnál kell tartania, és ezt a megállapodást egyre több kritika éri, mivel neokolonialista csökevénynek tartják.

Viszont a Közép-afrikai Köztársaság a bitcoinos ellenállással elvághatja magát az IMF és más adományozók támogatásától, mivel a kriptovalutát a legtöbb nagybank és állam kockázatosnak tartja. Mivel decentralizált rendszer, sok bűnöző használja, az illegális kereskedelem egyre fontosabb eleme. Közben Franciaország sem nézi jó szemmel a lépést, ami az ország jövőbeni gazdasági kilátásait jelentősen rontja. A fő donorokkal való szembemenés miatt kevesebb külső támogatást kaphat a gazdaság, ami bebetonozhatja a szegénységet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!