Olasz tisztségviselők szerint Lou Jiwei, a China Investment Corp, a világ legnagyobb szuverén befektetési alapjai egyikének elnöke múlt héten Rómában járt - írta a Financial Times. Tárgyalt Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszterrel és a külföldiek számára is nyitott Olasz Stratégiai Alappal. Olasz kormányzati tisztségviselők két hete jártak Pekingben, hogy találkozzanak a CIC és a kínai devizahatóság képviselőivel, ez utóbbi kezeli Kína 3200 milliárd dollárra rúgó devizatartalékát. Vittorio Grilli, az olasz államkincstár vezetője augusztusban találkozott kínai befektetőkkel Pekingben - írja a lap. Olasz illetékesek szerint további egyeztetések várhatóak a közeljövőben a felek között.

A kínai befektetés lehetősége kritikus pillanatban merült fel Olaszország számára. Az adósságválság elharapózása nyomán az olasz államkötvények hozamai egyre magasabbra és magasabbra kúsznak, a befektetők ugyanis egyre nagyobb bizalmatlansággal tekintenek az eurózóna tag országra,  amelynek államadóssága idén elérheti a GDP 120 százalékát, ezzel a második helyre kerültek Görögország után a kétes rangsorban - emlékeztet a pénzügyi napilap.

A dolog pikantériája, hogy Tremonti korábban lelkesen adott hangot félelmének, miszerint Kína Európa gyarmatosítására készül. Azonban a helyzet arra kényszerítette, vizsgálja felül álláspontját, miután az ECB figyelmeztette a tagországokat, kötvényvásárlási programjai nem tartanak a végtelenségig.

Az európai elemzők egyelőre óvatosan állnak hozzá a tárgyalások várható kimeneteléhez. Bár Peking már többször kifejezte bizalmát az eurózóna perifériás államainak hitelképességével kapcsolatban, az eddigi portugál és görög kötvényvásárlásaik egyelőre meglehetősen alacsony volumenűek voltak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mintegy 1900 milliárd dolláros olasz államadósság mekkora hányada van jelenleg kínai kézben, olasz illetékesek legutóbb 4 százalék körüli értékről tájékoztatták az FT-t. A lap szerint egyébként nem csak államkötvények vásárlása lehet a kínai befektetések formája, Róma ugyanis már jelezte, jelentős állami kézben lévő részvénycsomagokat értékesítene olyan stratégiai vállalatokból, mint az Enel energiatermelő cég, vagy az Eni, olaj- és gázipari vállalat.

A hírt mindenesetre megkönnyebbülten fogadták az amúgy is túladott piacok, sok elemző szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai tőzsdéknek tegnap  a kezdeti veszteségek után sikerült a pozitív tartományban zárniuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!