Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hat banki forrás a Reutersnek elmondta, hogy az ország nagy állami bankjai jüant cseréltek amerikai dollárra a határidős piacon, és ezeket a dollárokat az azonnali piacon adták el - ez egy olyan lépés, amelyet Kína 2018-ban és 2019-ben is használt saját pénzének erősítésére. Úgy tűnt, hogy az eladás célja a jüan stabilizálása volt, a swapok segítik a dollár beszerzését, valamint a jüan árfolyamának rögzítését a határidős ügyletekben.

A jüan idén 11,6 százalékot esett a dollárral szemben. Hétfőn 7,1980 körül mozgott dolláronként, a forinttal szemben 59,5 forint volt az árfolyam.

Próbálnak nem a devizatartalékhoz nyúlnak

Az egyéves dollár/jüan határidős ügyletek gyorsan estek az állami banki intézkedéseket követően, ami a jüant 6,95 dollár/dollár árfolyamra nyomta. Az egyik forrás megjegyezte a Reutersnek, hogy a dolláreladási művelet mérete meglehetősen nagy volt.

„A nagybankok dollárpozíciókat akarnak szerezni a swappiacról, hogy stabilizálják az azonnali piacot” – mondta egy másik személy a hírügynökségnek. Az állami bankok általában a központi bank nevében kereskednek a kínai devizapiacon, de saját célra is kereskedhetnek, vagy vállalati ügyfeleik számára is teljesíthetnek megbízásokat.

Egy harmadik forrás megjegyezte, hogy úgy tűnik, az állami bankok kereskedését úgy irányítják, hogy az ország szorosan vett 3000 milliárd dolláros (1 285 305 milliárd forintos) devizatartalékát ne kelljen intervencióra felhasználni. A lépés segíti az állami bankokat abban, hogy dollárhoz jussanak egy olyan időszakban, amikor az emelkedő amerikai hozamok miatt a dollárkínálat szűkössé és drágává vált.

Kína a 2015-ös gazdasági visszaesés során 1 billió dollárnyi, a jüant támogató tartalékot égetett el, és a hivatalos tartalékok erőteljes csökkentése sok kritikát váltott ki.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!