Az Evergrande alig több mint két hete figyelmeztetett, hogy fenn áll a veszélye, hogy nem tudja törtleszteni az adósságállományát, ha nem sikerül készpénzt szereznie. Azóta közölte, hogy nem történt előrelépés ezekben az erőfeszítésekben. Elemzők szerint így az Evergrande - amelynek több mint 1300 ingatlanprojektje van több mint 280 városban - beborul, rácáfolva arra a feltételezésre, hogy egyes kínai cégek túl nagyok ahhoz, hogy csődbe menjenek.

Ráadásul a környezet sem jó: a pekingi kommunista vezetés a technológiai cégekkel szemben is szigorított az elmúlt időszakban, ami közel 1000 milliárd dollár tőkekivonást eredményezett a pekingi piacokról. Az Evergrande által okozott válság nagyrészt Kína más, nagymértékben eladósodott "magas hozamú" vállalatainál is pánikot keltett a befektetőknél, még a hongkongi Hang Seng - amit biztonságos befektetésként tartanak számon - is csütörtökön 10 hónapos mélypontra esett, ami azt mutatja, hogy a befektetők körében terjed a félelem a kínai papírokkal kapcsolatban.

Nagynevű globális alapok is érintettek ebben az ügyben: az EMAXX adatai azt mutatják, hogy az Amundi, Európa legnagyobb vagyonkezelője volt az Evergrande nemzetközi kötvényeinek legnagyobb tulajdonosa, bár valószínűleg leépítette az állományát, mielőtt a dolgok igazán rosszra fordultak - írja a Reuters. A párizsi székhelyű cég egy 625 millió dolláros, 2025 júniusában esedékes kötvényből alig 93 millió dollárral rendelkezett, az EMAXX adatai szerint. Az UBS Asset Management 85 millió dollárral a második számú tulajdonos volt ebben a kibocsátásban, valamint az egyik legnagyobb összesített tulajdonos.

Az Amundi EM Corporate & EM High Yield társvezetője, Colm d'Rosario a számos kínai cégre vonatkozó fundamentális képet úgy jellemezte, hogy "egyelőre megvárjuk (az Evergrande) szerkezetátalakítási folyamatának kezdetét, hogy további információkat gyűjthessünk. Még nem tudni, hogy a befektetők milyen mértékű veszteséggel szembesülnek majd".

Áprilisban az Evergrande kötvényeivel 90 cent körül kereskedtek dolláronként, most 25 centhez állnak közelebb.

"Mindig is kockázatos, magas hozamú befektetésként árazták, de az árak ma azt mutatják, hogy némi meglepetést okozott, hogy a kormány teljes egészében elengedte" - mondta Jeff Grills, az Aegon Asset Management amerikai alap feltörekvő piaci adósságokért felelős vezetője. Hozzátette, hogy ez egy tankönyvi példa volt arra, hogy a befektetőket a kötvények által nyújtott 10% plusz kamatláb csábította el, elfeledve a kockázatokat. Az Evergrande tavaly év végén a kínai kormánynak küldött levele szerint kötelezettségei több mint 128 bankot és több mint 120 más intézményt érintenek.

A nagy amerikai pénzügyi cégek, köztük a BlackRock és a Goldman, valamint a Blackstone-hoz hasonlóan a kínai központi bank, valamint a banki és értékpapír-felügyeleti hatóságok tisztviselőivel találkoznak a csütörtöki nap folyamán. Az adósságelemzők azonban remélik, hogy a probléma nem lesz túlságosan kiterjedt. A részesedések ugyanis aprók az említett nagy befektetési cégek teljes méretéhez képest. Emellett az Evergrande közel 20 milliárd dolláros adósságából csak 6,75 milliárd dollár szerepel a JPMorgan CEMBI indexében, amelyet a nagy feltörekvő piaci vállalati adósságvásárlók egyfajta bevásárlólistaként használnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!