A szaksajtó által korábban már a kínai Lehman Brothersnek címkézett ingatlancég, az Evergrande Group fizetési nehézségei miatt már tüntetések is kirobbantak Kínában több helyszínen, így egy lépéssel közelebb került a közvetlen állami beavatkozás az ügyben. A Bloomberg tudósítása szerint a hétvégén az elmaradt kifizetések és leállt építkezések miatt lakásvásárlók, kisbefektetők és a cég saját alkalmazottai is több helyen az utcára vonultak.

A rendőrség hétfőn az Evergrande sencseni központjához vonult, ahol több tucat ember az esedékes, de ki nem fizetett vagyonkezelési termékek után járó pénzét követelte, vasárnap pedig több száz ember tüntetett az állami Caixin hírügynökség tudósítása szerint. A cég állítólag egyik telephelyén felszólította a hét végén a vagyonkezelési termékek miatt tüntető alkalmazottait, hogy a továbbiakban home office-ból dolgozzanak. Kantonban a múlt héten volt tüntetés a helyi építésügyi iroda előtt, egy leállított építkezés újraindítását követelték.

Hétfő délután kiadott közleményében az Evergrande ismételten tagadta a közelgő csődjéről szóló híreszteléseket. Mint írták, a cégnek ugyan egy sor nehézséggel kell szembenéznie, azonban teljes egészében eleget tesz kötelezettségeinek és mindent megtesz a normális működés helyreállítása érdekében, a vevők és hitelezőinek védelmében.

Később fizetnének

A legutóbbi elégedetlenségi hullámot az robbantotta ki, hogy a cég új javaslata szerint likviditási helyzetének javítása érdekében korábban értékesített vagyonkezelési termékei utáni kifizetési kötelezettségeinek később, időben elnyújtva tenne eleget. Ezek a termékek egyébként nagyon fontos szerepet töltöttek be az Evergrande ingatlanberuházásainak finanszírozásában. A cég mintegy 300 milliárd dolláros adósságállományából a legnagyobb részt az ilyen típusú befektetők, illetve a kötvénytulajdonosok felé fennálló kötelezettségek tesznek ki.

Beavatkozhat az állam

Kínában a különböző befuccsolt befektetési termékekkel kapcsolatos tüntetések általában nem túl gyakoriak és fel is kelthetik a hatóságok figyelmét. Különösen most, hogy a kormányzat igyekszik a szociális stabilitásra hangsúlyt fektetni és megszorongatni az elmúlt évtizedekben hatalmas vagyonokat felhalmozó vállalati elitet.

A kínai hatóságok augusztusban bólintottak rá az Evergrande átszervezési terveire, azt azonban nem tudni, hogy a likviditási helyzet helyreállításáról szóló tárgyalásokon szóba kerültek-e a problémás befektetési termékek és a kötvénytulajdonosok. A cég megmentése mindenesetre mindenkinek érdekébe állna, tekintve, hogy - a Bloomberg szerint - tavaly decemberben még az Evergrande mintegy 1,5 millió ügyfele várt fel nem épült lakására úgy, hogy ezek többsége már előleget fizetett.

A kötvénypiac mindenesetre jelenleg a cég csődjét árazza, a 2022-ben lejáró egydolláros névértékű kötvényei mindössze 31 centes árfolyamon cserélnek gazdát a piacon.