Az ICE Futures amerikai tőzsde hétfőn közzétett adatai szerint a legnépszerűbb, a kávézók és az olyan láncok, mint a Starbucks által leggyakrabban forgalmazott, kiváló minőségű arabica kávébabok készletei 1,078 millió zsákot, azaz mintegy 143 millió fontot tettek ki. Ez a New York-i tőzsde által megfigyelt készletek legalacsonyabb szintje 2000 februárja óta - írja a Bloomberg.

A kávénak tavaly nem volt jó éve: Brazíliában júliusban voltak fagyok, amik tönkretették a termés nagy részét, miközben más nagy termelőknél, mint Vietnamban, a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások nehezítették meg a szüretelést. Bár a kávé jól betárolható akár évekig is, már a tartalékokat is szépen felszívta a kereslet.

Az ICE által hitelesített kávétartalékok szeptember óta csökkennek, ami az emelkedő szállítási költségeknek és a kedvezőtlen időjárásnak tudható be, amely a világ legnagyobb termelőjének és exportőrének, Brazíliának a termelését csökkentette - írják a jelentésben, amely szerint a csökkenő készletek aggodalomra adnak okot, mivel az országok akkor csapolnak le rájuk, ha nem kapnak elegendő terméket a tengerentúlról. Ez annak a jele, hogy a kereslet meghaladja a kínálatot, és az árak emelkedésének feltétele. A kávé ára már többéves csúcsokat döntött meg, miközben az élelmiszer-infláció az egész világot sújtja.

"A tőzsdei készletek alacsony szintje az egyik bikás tényező, amely hozzájárul a kávé rallyhoz" - mondta Fernando Maximiliano, a StoneX elemzője Sao Paulóban, Brazíliában. Maximiliano szerint jelenleg a brazil termelők számára vonzóbb a belföldi piacra értékesíteni, mint magas szállítási költségeket fizetni az áru tőzsdére szállításáért.

Brazília jelenleg az ICE által megfigyelt készletek 39 százalékát termeli ki, szemben a tavalyi 55 százalékkal.

A KSH adatai szerint a 200-250 grammos őrölt kávék a boltokban átlagosan 781-746 forintba kerültek 2021 novemberében és decemberében. A járvány előtti utolsó évben az árszint ugyanebben az időszakban még 689-682 forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!