Napi fél-három csésze kávé elfogyasztása kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, sőt, a vizsgálati csoportban csökkentette az összhalálozás és a stroke kialakulásának kockázatát is - írta ki az oldalára a Semmelweis Egyetem. A budapesti intézmény a londoni Queen Mary Egyetemmel közösen vizsgálta meg összesen 468 629 olyan felnőtt adatait, akik a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben.

A kávézási szokásokat, valamint az életmódbeli sajátosságokat (dohányzás, fizikai aktivitás) részletes kérdőív segítségével térképezték fel. Adatokat gyűjtöttek az esetleg társuló kockázati tényezőkről, mint a magasvérnyomás-betegség, a diabétesz és a koleszterinszint is - olvasható az egyetemi portálon.

A közelmúltban a European Journal of Preventive Cardiology orvosi szaklapban is publikált vizsgálat 11 évig tartott, és a résztvevőit három csoportba sorolták: a kávét nem fogyasztók (0 csésze/nap( tették ki az alanyok 22,1 százalékát; a  kávét mérsékelten fogyasztók (0,5-3,0 csésze/nap) jelentették az alanyok 58,4 százalékát; és a jelentős mennyiségű kávét fogyasztók ( több, mint napi 3 csészével fogyasztók) tették ki a vizsgáltak 19,5 százalékát.

Az elemzések azt mutatták, hogy az összhalálozást tekintve 12 százalékos, a szív - és érrendszeri halálozásban 17 százalékos, az újonnan kialakuló stroke-kal összefüggésben pedig 21 százalékos relatívkockázat-csökkenés figyelhető meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében -  összehasonlítva azok adataival, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét - magyarázta dr. Simon Judit, a tanulmány első szerzője, a Semmelweis Egyetem PhD hallgatója.

Az MRI vizsgálatok során azt értékelték - tette hozzá dr. Maurovich Horvat Pál. A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a kutatás egyik vezetője - hogy a rendszeres kávéfogyasztásnak van-e valamilyen hatása a szív struktúrájára és működésére. - Azt találtuk, - tette hozzá az igazgató -, hogy a rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.

A kutatást koordináló dr. Steffen Petersen, a Queen Mary Egyetem William Harvey Kutatóintézetének professzora szerint nagyon komoly fegyvertény a megállapításokkal kapcsolatosan, hogy azon csaknem félmillió alany adataiból levont következtetésekre támaszkodnak. A kapott eredmények közt pedig az az állítás szerinte a legerősebb, hogy

a mértékletes kávéfogyasztás kardiovaszkuláris szempontból nem káros, sőt előnyös lehet.

 

Az eredmények szerint azonban nem mindegy, hogy a kávéfogyasztók milyen típusú kávét isznak.

“Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében. Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük”-  magyarázta Zahra Raisi-Estabragh, a Queen Mary Egyetem kutatási ösztöndíjasa.

A kávé az egyik legtöbbet fogyasztott élvezeti ital a világon.  Magyarországon a felnőtt lakosság 85 százaléka iszik rendszeresen kávét, naponta átlagosan 2,7 csészével. Az utóbbi években a fogyasztott mennyiség nem nő, a kávéra elköltött pénzmennyiség növekedéséből azonban - mely évente 6-8 százalékos emelkedést mutat - a jobb minőségű kávék terjedése megállíthatatlan.