A BRIC mozaikszó megalkotása a Goldman Sachs Asset Management elnökének, Jim O'neill-nek a nevéhez fűződik, erre egy évtizeddel ezelőtt került sor, célja pedig az volt, hogy egy csoportba foglalja a legdinamikusabban növekvő fejlődő piacokat. Az első, BRIC-piacokra fókuszáló befektetési alapok létrehozásakor azonban kevesen gondoltak arra, hogy az állami beavatkozás ilyen jelentős méreteket ölt majd.

Smith megjegyezte, India kivételével a többi országban az állami intervenciók komoly mértéke azt jelenti, hogy a legtöbb vállalatba történő befektetés legfőképp az ország gazdasági érdekeit, és nem az egyéni részvényes érdekeit szolgálta.

Jim O'Neill egy nemrégiben írt levelében kiemeli, a befektetőknek meg kell barátkozniuk egy "új Kínával", ahol egy relatíve alacsonyabb, 7-8 százalékos GDP-növekedés lehet majd jellemző. A szakértő hozzátette, a jövőben a belső fogyasztás lehet a növekedés fő motorja, nem az export vagy a kormányzati beruházások.

O'Neill levelében arról is írt, hogy összességében a korábbinál alacsonyabb növekedést vár idén a fejlődő piacokon, a BRIC-országok esetében pedig prognózisai a piaci konszenzus alatt vannak.

A Deutsche Bank szakértője elmondta, ajánlása a BRIC-országok esetében most is ugyanaz, mint 2 éve, meglátása szerint a fejlődő piacok erőteljes alulsúlyozása ajánlott az USA-val szemben. Az amerikai piac az említett időszak alatt dollárban mérve 33-34 százalékkal teljesített felül.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!