Ha a legnagyobb európai cégek részvényeit összesítő Stoxx Europe 600-as részvényindex legrosszabbul teljesítő cégeit nézzük, akkor kiderül, a 10 vesztes fele a frissen, alig az elmúlt 15 hónapban tőzsdére lépett cégek közül került ki - írja összefoglalójában a Bloomberg. A THG Plc, az Auto1 Group SE, az Allegro.eu SA, a Deliveroo Plc és az InPost SA egyaránt legalább 39 százalékot estek, miközben a vezető indexnek 19 százalékot sikerült erősödnie az év eleje óta.

Másfél évtizedes csúcs

Ez nem túl jó ómen az európai első részvénykibocsátások és tőzsdei bevezetéseknek, amely egyébként a legélénkebb évet tudhatják maguk mögött 2007 óta. A nagy bukásokban a közös elem, hogy szinte mindegyik cég olyan szolgáltatást nyújt, illetve e-kereskedelmi platformot üzemeltet, amelyek elképesztően fellendültek a járvány első hónapjaiban.

Azonban vonzerejük rohamosan csökkent a gazdaságok újranyitásával párhuzamosan, mivel kiderült, olyan körülmények között már nem tudják produkálni azt a robbanásszerű növekedést, amely magas árazásukat magyarázta. Pedig ezen részvények közül nem egy igencsak drágán jött a piacra, úgy, hogy sok cégnél a vállalatirányítás mikéntjével sem voltask teljesen kibékülve a befektetők.

Azt látjuk, hogy minél nagyobb a mennyiség, annál rosszabb a minőség, s ezt fényesen igazolta az idei év 

- mondta Luc Mouzon, az Amundi SA európai részvényelemzési vezetője. Ha a befektetők nem jól válogattak, akkor extrém módon negatív hozamokkal is szembesülhettek idén.

A legnagyobb esések nyár után következtek, amikor a részvénypiacok idegessé váltak a szállítási láncok zavarai, az emelkedő infláció és a koronavírus járvány ismételt fellángolása miatt. Igaz, az újabb lezárások elvileg jót tehetnének az említett cégek piacainak, azonban a a jelek szerint a gazdaságra gyakorolt negatív hatásokat erősebb kockázatnak értékelik a befektetők. A piac most leginkább kiváró módban van a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban, mivel egy csomó IPO értékelése azon alapszik, hogy milyenek a gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozások.

Jókora zuhanások 

A Deliveroo kivételével, amely rögtön a bevezetését követően esni kezdett, az említett cégek legtöbbjének részvénye erősödött, miután a tőzsdén is vásárolni lehetett belőlük. Bár a későbbi rossz szereplésben vaskosan benne vannak a makrogazdasági környezettel kapcsolatos aggodalmak, azért egy csomó esetben cégspecifikus események is hozzájárultak a vaskos árfolyam-mínuszokhoz.

A THG nevű online kereskedelmi platform, amelynek részvényei idén eddig 76 százalékot estek és a Deliveroo esetében a korábbi túlzó árazás mellett vállalatirányítási problémák is szerepet kaptak a leértékelődésben. Az InPost nevű Amszterdamban jegyzett postai csomagszekrény üzemeltető cégnek állítólag az e-kereskedelem vártnál lassabb bővülése nem tett jót, az lengyel e-kereskedelmi óriáscég, az Allegro pedig állítólag az erős versenytől szenved.

Akad azért más is

Persze nem minden részvénykibocsátás volt ennyire rossz. A mintegy 550 idén tőzsdére lépett cég részvényeinek mintegy fele jelenleg kibocsátási ára felett forog a piacon.

A várakozások szerint a néhány nagyobb kudarc nem nagyon veszi el majd jövőre sem a befektetők kedvét a friss részvények vásárlásától, amelyből a mostani előrejelzések szerint rengeteg jön a piacra ez első negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!