Az összeurópai STOXX 600 index 0,20 százalékkal alacsonyabban végzett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,29 százalékkal emelkedett. A londoni FTSE-100 index szintén csökkent, 0,75 százalékkal. A frankfurti DAX index 0,28 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 végzett erősebben.

A milánói FTSE MIB index 1 százalékkal, a madridi IBEX 35 index 0,71 százalékos emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést. A Stoxx Europe 50 index szerdán 23 éves csúcsot ért el, mivel több mint hat százalékkal emelkedett az elmúlt négy hétben, az elmúlt 12 hónapban pedig több mint 12 százalékkal.

Főként vállalati eredmények mozgatták az indexeket. Míg a nagybanki és a bányaipari részvények gyengülése miatt lefelé indult el a londoni index, szemben az európai trenddel.

Az olaj ára az előző napi másfél-két százalékos esést követően szerdán felfelé korrigált, a nyersanyagpiacokon a kereslet alakulásával szembeni aggodalmak viaskodnak a geopolitikai kockázatok áremelő hatásával.

Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára hordónként 77,66 dolláron állt 0,81 százalékos emelkedéssel, a Brent ára pedig 82,77 dolláron 0,52 százalékos emelkedéssel.

Az arany ára már ötödik napja emelkedik, párhuzamosan a dollár gyengülésével. A nemesfém árát a befektetési eszközként a kockázatos időkben megnövekedett értékőrző szerepe is emeli. Spot ára unciánként most 2024,75 dollár.

A dollárindex 0,05 százalékos csökkenéssel 104,02 ponton áll.

 

 

 

Brutálisan drágulhat az arany és az olaj? A Citinél nem tartják kizártnak

A központi bankok agresszív felvásárlásai, a stagfláció és a globális recesszió olyan katalizátorok, amelyek a sárga fém árát közel 50 százalékkal magasabbra tornázhatják.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!