Az arany ára unciánként 3 ezer dollárra, az olajé pedig hordónként 100 dollárra emelkedhet a következő 12-18 hónapon belül, három lehetséges katalizátor bármelyikének függvényében a Citi szerint.

Arany ára, amellyel jelenleg 2.016 dolláron kereskednek, mintegy 50 százalékkal megugorhat, ha a központi bankok erőteljesen növelik a sárga fém vásárlását, egy esetleges stagfláció, vagy egy mély globális recesszió esetén

mondta Aakash Doshi, a Citi észak-amerikai árutermék-kutatási vezetője a CNBC-nek.

Kína és Oroszország

A központi bankok aranyláza a legvalószínűbb út a 3000 dollár/uncia aranyhoz egy már létező, de lassan mozgó trend gyors felgyorsulása: a feltörekvő piaci központi bankok dollármentessé válása, ami viszont az amerikai dollárral szembeni bizalmi válsághoz vezet – írták a Citi elemzői, köztük Doshi egy friss jegyzetben.

Ez megduplázhatja a központi bankok aranyvásárlásait, ami kihívást jelentene az ékszerfogyasztásnak, mint az aranykereslet legnagyobb hajtóerejének

– részletezte Doshi.

A központi bankok aranyvásárlásai az elmúlt években rekordszintre gyorsultak, mivel a tartalékok diverzifikálására és a hitelkockázat csökkentésére törekednek – írja a Citi. Kína és Oroszország jegybankjai vezetnek ebben, de India, Törökország és Brazília is növeli az aranyrudak vásárlását.

A világ központi bankjai két egymást követő évben is több mint 1000 tonna nettó aranyvásárlást tartottak fenn

– jelentette januárban az Arany Világtanács.

Ütős vásárlások

‚Ha ez ismét megduplázódik, és nagyon gyorsan 2000 tonnára emelkedik, úgy gondoljuk, hogy ez valójában nagyon ütős lenne az arany számára”

– mondta Doshi a CNBC-nek.

Egy másik kiváltó ok, amely az aranyat 3 ezer dollárig vezethetné, egy „mély globális recesszió” lenne, amely az amerikai jegybankot gyors kamatcsökkentésre ösztönözhetné.

Az arany ára általában fordított kapcsolatban áll a kamatlábakkal. A kamatlábak csökkenésével az arany vonzóbbá válik a fix kamatozású eszközökhöz, például a kötvényekhez képest, amelyek alacsony kamatkörnyezetben gyengébb hozamot hoznának.

A Fed irányadó kamatlába 2023 júliusa óta 5,25 százalék és 5,5 százalék között van, ami 2001 januárja óta a legmagasabb, amikor a dotcom-buborék kipukkanását követően 6 százalékra emelkedett. A piacok arra számítanak, hogy a Fed májusban vagy júniusban csökkenteni fogja a kamatokat.

Stagflációs forgatókönyv

A stagfláció – növekvő inflációs ráta, lassuló gazdasági növekedés és növekvő munkanélküliség – egy másik kiváltó ok lehet, bár Doshi szerint nagyon kicsi a valószínűsége egy ilyen forgatókönyvnek.

E három potenciális kiváltó tényezőt félretéve a Citi fenntartja, hogy az alapesetük az aranyra vonatkozóan 2150 dollár 2024 második felében, és az arany ára átlagosan valamivel 2000 dollár felett lesz az első félévben. Az új rekordot 2024 vége felé érhetjük el – tette hozzá Doshi.

Olaj 100 dolláron?

A Citi jelentésében a hordónkénti 100 dolláros olajár eléréséhez a katalizátorok között szerepelnek a magasabb geopolitikai kockázatok, az OPEC+ mélyebb csökkentései és a kulcsfontosságú olajtermelő régiók ellátási zavarai.

A folyamatban lévő izraeli-Hamász háború nem érintette az olajkitermelést vagy az olajexportot, az egyetlen jelentős hatást a Jemenből indított húti támadások jelentik a Vörös-tengeren áthaladó olajszállító tartályhajók és más hajók ellen.

A konfliktus a fő olajtermelő Irakra is hatással volt, és bármilyen további eszkaláció a térség más jelentős OPEC+ szállítóit is sújtaná

– jegyezték meg a Citi elemzői.

A közelmúlt fejleményei azt mutatják, hogy az Izrael és Libanon közötti határon nőtt a feszültség, ami felveti a félelmet, hogy a gázai háború a Közel-Kelet más részeire is átterjedhet.

Doshi szerint Irak, Irán, Líbia, Nigéria és Venezuela érzékeny az ellátási zavarokra, mivel az Egyesült Államok Iránnal és Venezuelával szembeni szigorúbb szankciós politikája potenciálisan kilátásban van.

Nem zárhatók ki más geopolitikai kockázatok sem, mint például az orosz olajellátás, amennyiben Ukrajna drónokkal támadná az orosz finomítókat

– írták a Citi elemzői. Doshi fenntartotta, hogy az olajra vonatkozó alapeseményük 75 dollár/hordó körül áll az év során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!