A működési költségek ugyanakkor számottevően emelkedtek, és a pénzügyi sor is erőteljesen lefelé húzta a számokat, melynek hatására az adózott eredményben már 35%-os volt a visszaesés. Fontos megemlíteni, hogy a FreeSoft likviditási helyzete jelentősen javult, ami szerepet játszhatott abban, hogy a társaság az év vége felé elkezdte vásárolni saját részvényeit.

3,1 milliárd forintos konszolidált árbevételt ért el a FreeSoft a tavalyi negyedik negyedév során, ami jelentős, 21%-os növekedést jelent a megelőző év azonos időszakához képest. Fontos megemlíteni, hogy a negyedik negyedév szezonálisan erősebb teljesítményt szokott hozni a társaságnál, a tavalyi év utolsó három hónapjának eredménye azonban historikus viszonylatban is jónak mondható, legutóbb 2007-ben könyvelt el a cég ennél magasabb árbevételt az év ezen időszakában.

Ezek a jövőbeli esetleges akvizíciók könnyen lehet, hogy a társaság külföldi jelenlétének erősítését szolgálják majd, a FreeSoft ugyanis nem titkoltan kacsintgat a külföldi piacok felé.

Nagy kérdés ezek után, hogy vajon átmeneti fellendülést látunk csak, vagy estleg egy hoszabb távú pozitív tendencia kirajzolódásának kezdetét. A 12 havi gördülő bevételi adatokat elnézve a 2007-ben látott dinamikus árbevétel-növekedést követően gyakorlatilag évek óta stagnálás mutatkozik. (Érdemes persze megjegyezni, hogy az említett bevétel megugrásban nagy szerepet játszottak az akvizíciók, 2007 negyedik negyedévében került sor a HumanSoft, 2008 második negyedévében pedig a BankSoft felvásárlására).

A leányvállalatok közül a BankSoft kivételével (-20%) valamennyi növelni tudta árbevételét a negyedik negyedévben, a legnagyobb, 28%-os bővülést a HUMANsoft érte el. Emögött egyedi tényezők nem voltak, elsősorban a szezonalitással magyarázható az erős teljesítmény. A többiek közül az Axis 2, a FreeSoft pedig 6%-os bevételnövekedést tudott felmutatni, az utóbbinál külön említést érdemel az export árbevétel jelentős, 111%-os év/év alapú megugrása. Az export árbevétel a FreeSoftnál már a harmadik negyedévben is meghaladta a belföldi árbevételt, most azonban a külföldi piacokról származó bevétel már több mint duplája a hazainak. Ezek földrajzi megoszlást tekintve jellemzően Ausztráliára és Dél-Afrikára koncentrálódnak.

A tevékenységének meghatározó részét az államigazgatási szférában végző FreeSoft az exportnak köszönhette az év/év alapú bevételnövekedést, a hazai árbevétel ugyanis több mint 50%-kal zuhant a negyedik negyedévben. Az állami szektorban az életbe léptetett megszorító intézkedések mellett az uniós pályázatok lebonyolításának meghosszabbodása, a futó projektek átadás-átvételi procedúrájának elhúzódása jellemző továbbra is. A gyorsjelentés szövege továbbá kiemeli, a gazdasági válság minden szektorban a fejlesztések visszafogását eredményezte, az államigazgatáson kívül a telekommunikációs szektor, a bankok, az önkormányzatok és az állami vállalatok is erőteljesen behúzták a féket. Változásra pedig a közeljövőben ezen a téren nem nagyon számíthatunk, a kormány napokban bejelentett újabb megszorításainak fényében legalábbis.

Az árbevétel soron mutatkozó erőteljes növekedéshez az EBITDA 10, míg az üzemi eredmény 12%-os emelkedése társul csupán, ami a működési költségek növekedésével magyarázható. A legbagyobb mértékben, 50%-kal az abyagjellegű ráfordítások emelkedtek, aminek oka elsősorban az alkatrész felhasználás erősödése a HUMANsoft-nál. A társaság fő tevékenysége az informatikai infrastruktúra tervezése, üzembe helyezése, mely jóval anyagigényesebb, mint a többi leányvállalaté. A személyi jellegű ráfordítások is növekedést mutattak a negyedévben, bár ennek mértéke enyhébb, 11%-os volt.

A pénzügyi sor az eredményeket erőteljesen lefelé húzta (a bázisidőszaki 40 milliós nyereséghez képest 23 millió forintos veszteség keletkezett), így az adózott eredmény már 35%-os visszaesést mutatott év/év alapon.  A 12 havi gördülő eredményt elnézve a kép nem túl biztató, a korábbi negyedévekben látott kisebb pozitív tendencia is megtörni látszik.

Pozitívum viszont, hogy a FreeSoft likviditási helyzete jelentősen javult, a tavaly év végi készpénzállomány közel négyszerese az egy évvel korábbinak. A növekedés részben a vevői és egyéb követelések, a készletek nagymértékű csökkenésének és a szállítói kötelezettségek emelkedésének következménye. A készpénz és egyenértékes eszközök növekedését okozták emellett a kisebbségi érdekeltségek értékesítéséből származó bevételek is.

A likviditási helyzet javulása szerepet játszhatott abban, hogy a társaság decemberben elkezdte vásárolni saját részvényeit a piacon: az év végéig összesen 90 000 darab saját részvényt vettek. Dr. Móricz Gábor, a cég nagytulajdonosa és pénzügyi tanácsadója megkeresésünkre akkor elmondta, a saját részvény vásárlásokat részben az indokolta, hogy az aktuális árfolyam mellett a cég alulértékeltnek tartotta a részvényeket. Emellett a saját részvény vásárlások a menedzsment ösztönzést, és későbbi akvizíciók finanszírozását is szolgálhatják - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!