Úgy tűnik, hogy a fejlett országokban véget ér a kamatemelési ciklus, de a kialakult kamatszintek hosszabb ideig megmaradhatnak (nálunk persze más a helyzetet, miután extrém magas szintekre szökött fel az infláció, így a kamatszint is, de már mindkettő csökkenő pályán van). A stabil szint Amerikában 5,5 százalék, az eurózónában 4 százalék, viszont Svájcban csak 1,75 százalék, mivel ott alig volt infláció.

Lakáshitel nem lesz

Az alpesi ország devizájának így kiugróan alacsony a kamata, akárcsak a két évtizeddel korábban, ezért jó esély van arra, hogy sokan megint frankban akarnak hitelt felvenni. Ugyanakkor az előző ilyen szituációban a többség megégette magát, hisz nem vették figyelembe az árfolyamkockázatot. Márpedig törvényszerű volt, hogy ha a fél kontinens egy kis ország devizájában vesz fel hitelt, azzal lenyomja annak árfolyamát, amikor pedig eljön visszafizetés, akkor alaposan felhúzza azt, hisz meg kell venni a törlesztéshez szükséges frankmennyiséget.

A lakossági hitelezésben így most nem fog a frank újra előkerülni, talán még az eurózónában sem, hisz ott majdnem ugyanolyan fájdalmas volt a hatás. A frank az euróhoz képest erősödött a hiteltörlesztések időszakában, mégpedig óriási mértékben: míg előtte 1 euróért 1,6-1,7 frankot adtak, most már csak 0,96-ot, vagy ha megfordítjuk: egy frankért csak 0,6 eurót kellett adni, most 1,3-at. Ez 70 százalékos felértékelődést jelent a franknak: ennek az lett az eredménye, hogy Svájc a legdrágább ország a kontinensen, miközben a bérek is ott a legmagasabbak: az átlagbér a német szint közel kétszerese.

Kisebb a kockázat

Egyfajta gazdasági csoda, hogy ilyen magas valutaárfolyam nem kezdte ki a svájci exportot, ugyanakkor az erős deviza segítette az infláció alacsonyan tartását is, így pedig a jegybanki alapkamatot sem kellett erősen megemelni. Ha a lakossági hitelfelvevők nem is próbálhatják meg újra az alacsony kamat áldásait élvezni Svájcon kívül, rengeteg befektető van, aki ezt lelkesen megteszi. Ők ugyanis tisztában vannak az árfolyamkockázattal, így ügyleteiknél ezt is figyelembe veszik.

Most, mint említettük, a frank rendkívül erős és fundamentálisan túlértékelt, így aki most vesz fel frankhitelt, és abból egy magasabb kamatozású devizát vásárol, vélhetően jóval kisebb kockázatot vállal, sőt, lehet, hogy még árfolyamnyereségre is szert tehet.

Ezek a főleg intézményi szereplők ugyanis nem meghatározott időben zárják az ügyletet, mint az egykori ingatlanhitelesek, akik minden hónapban meghatározott összegű frankot vettek a törlesztéskor, hanem bármikor, amikor úgy látják, érdemes ezt megtenni.

Így nem keletkezik előre valószínűsíthető felértékelési nyomás, sőt, a kamatkülönbözet fennállásának időszaka alatt akár gyengülhet is a frank, éppen azért, mert sokan cserélhetik frankban tartott megtakarításaikat euróra, esetleg dollárra. A frank és más devizák kamata közti arbitrázs, vagy ahogy nevezik, "carry trade" most ismét divatossá válhat, ráadásul sokkal jobb hozam/kockázat aránnyal, mint annak idején. A spekulatív lehetőség mindenkinek adott, kereskedési felületén, applikációján bárki nyithat ilyet, ahogy szinte bármilyen más devizaügyletet is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!