Folyamatos emelkedést produkált hétfőn a BÉT indexe, a legnagyobb - 17,5 milliárd forintos - forgalmat az OTP részvényei mutatták fel. A tőzsde 25,9 milliárdos forgalmának kétharmadát adó bankpapírok a drágulásban is vitték a prímet: 8 százalékkal 5944 forintra emelkedtek.

Kiemelkedően teljesített a Mol is, 5,1 százalékkal 14 690 forintra drágult, 4,8 milliárdos forgalom mellett. A Richter eközben 3,6 százalékkal 4310, a Telekom 1,4 százalékkal 430 forintra erősödött.

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az MTI-nek elmondta: a magyar tőzsde a régiót és a nyugat-európai tőzsdéket is messze felülteljesítve, kiugró, az átlagosnál kétszer nagyobb fogalomban zárt hétfőn. A nemzetközi tőzsdéken oldalazás zajlott hétfőn, fontosabb makrogazdasági adatot sem hoztak nyilvánosságra

Az emelkedés oka a szakértő szerint, hogy az elmúlt hetek "pozitív hírfolyamának" köszönhetően újra felkerült a befektetők térképére a BÉT. A Mol esetében elsősorban az hat kedvezően az árfolyamra, hogy nagyon magas a finomítói profit, valamint növekszik a dízel és a benzinfogyasztás is a magyar piacon - mondta.

Ezen kívül főként a sok milliárd forint adót fizető Molt és az OTP-t érintette pozitívan, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn is megerősítette: akár már jövőre egykulcsos lehet a társasági adókulcs. A befektetők így a kulcs csökkentését elkezdték beárazni a részvényárfolyamba - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!