Az összeurópai FTSEurofirst 300 index 0,24 százalékkal, a STOXX 600 index 0,31 százalékkal végzett alacsonyabban, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,22 százalékkal zárt gyengébben. Londonban az FTSE 100 index 0,50 százalékkal gyengült, a frankfurti DAX 0,33 százalékkal csökkent, a CAC 40 Párizsban 0,18 százalékkal zárt alacsonyabban. Milánóban 0,04 százalékos indexemelkedéssel, Madridban 0,83 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a keddi tőzsdenap.

Az európai indexek csökkenése az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikai döntéshozóinak a davosi fórumon tett, a túlzott kamatcsökkentési várakozásoktól óva intő kijelentéseivel hozható összefüggésbe. A davosi Világgazdasági Fórumon Francois Villeroy de Galhau francia jegybankelnök hangsúlyozta, hogy az EKB még nem hirdethet győzelmet az infláció felett. Robert Holzmann osztrák jegybankelnök is ezt az álláspontot képviselte azzal, hogy senki ne számítson kamatcsökkentésre az idén. Joachim Nagel a német Bundesbank elnöke szerint a tartósan magas infláció miatt még korai lenne az irányadó eurókamatok csökkentéséről beszélni.

Az olajár csökkent, a WTI nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén hordónként 72,44 dolláron állt 0,23 százalékos csökkenéssel, a Brent ára pedig 0,08 százalékkal ment lejjebb, 78,08 dollárra.

Erős dollár, ernyedt euró

Az arany ára három napi emelkedés után lefelé korrigált. Az arany spot ára 0,85 százalékkal csökkent 2037,32 dollárra.     

A dollárindex 103 pont fölé, közel egy hónapja a legmagasabbra emelkedett a kamatcsökkentési esélyek mérséklésével párhuzamosan a pénzpiacokon. A befektetők 25 százalékos esélyt adnak a dollárkamat csökkentésének a Fed márciusi ülésén, míg egy héttel ezelőtt 77 százalékra tartották annak esélyét. A dollárindex 103,15 ponton áll 0,73 százalékos emelkedéssel.

Az euró 1,09 dollár alatt december közepe óta a legalacsonyabb árfolyamát érte el. Az eurót 0,53 százalékkal jegyzik gyengébben 1,0890 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!