Bár az Európai Bizottság pesszimistább a magyar kormánynál, őszi előrejelzésük szerint a magyar gazdaság 2024-ben 2,4 százalékkal bővülhet, amely jelentősen meghaladja az Európai Unió 1,3 százalékos átlagát. A kormány ennél magasabb, 3,6 százalékos gazdasági bővüléssel számol: a foglalkoztatás a válság ellenére is erős maradt, a reálbérek növekedése idén folytatódhat, emellett élénkül a fogyasztás, növekednek a beruházások, javul a külső kereslet –  jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek találkozóját (ECOFIN) követően Brüsszelben, amelyről a Pénzügyminisztérium közleményt adott ki.

A találkozón szóba került az őszi jelentésben megállapított munkanélküliségi szint is, amely az Unióban jelenleg 6 százalék körül alakul. A magyar munkanélküliségi ráta ennél jóval kedvezőbb, továbbra is tartósan 4 százalékon áll.

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa foglalkozott az Ukrajnának szánt további támogatások kérdésével is. Az Unió elismeri, hogy az Ukrajnának szánt 50 millió euró jelenleg nem áll rendelkezésre – részletezte Varga Mihály. Ukrajna pénzügyi támogatása átmenetileg megoldható a már létező pénzügyi eszközökön keresztül is. Az Európai Tanácsnak az éves felülvizsgálatok alapján lehetősége nyílik megvitatni, hogy Ukrajna megfelelően teljesítette-e a számára meghatározott előfeltételeket és követelményeket. Majd pedig ennek tükrében dönthet a következő évre vonatkozó pénzügyi támogatás szükségességéről – fejtette ki a pénzügyminiszter. Hozzátette: magyar részről évenkénti felülvizsgálatra és egyhangú döntéshozatalra épülő rendszer létrehozását javasoljuk Ukrajna támogatásának ügyében.