Destatis előzetes adatai szerint 2 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye, melyen belül 0,4 százalékkal zsugorodott az ipar 85 százalékát kitevő feldolgozóipar. Az építőipar mindössze 0,2 százalékkal növekedett.

A háztartások fogyasztása 0,8 százalékkal csökkent 2022-hez képest, leginkább a magas fogyasztói árak miatt. Az export 1,8, az import pedig 3 százalékkal esett vissza. A foglalkoztatottak száma ugyanakkor 0,7 százalékkal nőtt.

A német GDP 2022-ben 1,8 százalékkal, 2021-ben pedig 3,2 százalékkal emelkedett.

Ruth Brand, a Destatis elnöke közleményében hangsúlyozta, az általános gazdasági fejlődés megingott Németországban. Hozzátette, hogy ugyan az infláció növekedése enyhült, továbbra is magasak maradnak az árak az egész gazdaságban. Ezen felül az emelkedő kamat, valamint a gyengébb hazai és külföldi kereslet is „megtette a hatását.”

Az előzetes adatok szerint ugyanakkor a német gazdaság elkerüli a recessziót, mivel a korábbi, harmadik negyedéves 0,1 százalékos GDP-csökkenésre vonatkozó adatot a Destatis stagnálásra módosította. A Bundesbank idén szerény 0,4 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Nincs B terv, apokalipszis előtt a német szupermarketek

Pánikvásárlásba kezdtek a németek, mert a napok óta tartó gazdatüntetések miatt egyre több szupermarketben elmaradnak a polcokról az alapvető élelmiszerek, főként a friss húsok, a felvágottak és a zöldségek. A kereskedők aggódnak, hogy az ellátás helyzete még rosszabbra fordul a jövő hétre.