Elege lett az Isis Pharmaceuticals nevű amerikai biotechnológiai cégnek abból, hogy ugyanúgy hívják, mint az első számú közellenséggé előlépett terrorszervezetet, ezért nevet változtatnak - mondta a CNN-nek a társaság elnökhelyettese.

A daganatos megbetegedések, szívbetegségek és idegrendszeri panaszok elleni gyógyszerek kifejlesztésével foglalkozó társaság nevét az egyiptomi Ízisz isten után választotta, azonban a gyógyító képességei miatt is tisztelt istennő nevének hallatán egészen más jut az emberek eszébe.

Bár az emberek tudják, hogy cégünk nevének semmi köze a terrorista csoporthoz, ennek ellenére a névnek most már nagyon negatív jelentése van. S ez nem javul a jövőben sem - mondta D. Wade Walke, a társaság elnökhelyettese a CNN-nek.

A cég vezetői tavaly még azt mondták, nem éreztek nyomást a befektetők részéről arra, hogy megváltoztassák a nevüket. Mivel termékeiket nem közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik, ezért eddig kevés szerepet játszott a cég megítélésében, annak ellenére, hogy a cég részvényeinek ticker kódja is ISIS. A cég részvényeit vásárló intézményi befektetők azt mondták, hogy ők nem a név alapján, hanem a cég teljesítménye miatt döntenek egy-egy részvény megvásárlása mellett.

Az Isis részvényei a hétfői kereskedésben mindenesetre 4 százalékkal estek, annak ellenére, hogy a piac egésze jelentősen emelkedni tudott. Ezt azonban nem a névvel és a terrortámadásokkal hozta összefüggésbe az alelnök, hanem azzal, hogy az egyik versenytársuk daganatos megbetegedések kezelésére kifejlesztett szerének forgalmazási engedélyét nem adta meg az amerikai FDA. A Clovis Oncology részvényei 70 százalékkal estek, s ennek lehetett negatív hatása az Isis részvényeire is - tette hozzá a cégvezető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!