Az Eximbank a magyar exportszektor globálisan versenyképes finanszírozása érdekében 2012. december 4-én 2 milliárd euró összegű nemzetközi kötvénykibocsátási programot állított fel. A program keretében első alkalommal 2012. december 5-én 500 millió dollár összegű, 5 éves futamidejű kötvényt, majd 2013. szeptember 24-én további 400 millió euró összegű, 5 és fél éves futamidejű kötvényt értékesített. Ez utóbbi 400 millió euró összegű kötvény kibocsátására a Világbank-csoporthoz tartozó Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) állami kezességvállalást biztosító garanciája mellett került sor, ezáltal a régióban egyedülálló módon az Eximbank AAA hitelminősítésű kötvényekkel jelent meg a nemzetközi tőkepiacon - írja közleményében az Eximbank.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tulajdonosi felügyelete alatt álló Eximbank a kötvényprogramja folytatásaként 2014. szeptember 25-én 500 millió dollár összegű, 2020. január 30-ai lejáratú kötvényeket értékesített.

Az árazást megelőző befektetői találkozók a dollár kibocsátás előnyét igazolták, ami végül a kötvények iránti kiemelkedő keresletben is megmutatkozott - írja az állami Eximbank. A befektetők a kötvényjegyzési folyamat során összesen 2,2 milliárd dollár értékben adtak ajánlatot, ezáltal az Eximbank a kötvényeket 4 százalékos fix kamatozással és 4,15 százalékos kibocsátási hozammal árazta be

Ez azt jelenti, hogy a tranzakció során, a Magyarországon szuverén (magyar állami) kockázat mellett valaha elért legkedvezőbb dollár kamatfeltételeket sikerült érvényesíteni a nemzetközi kötvénypiacon. Az euró devizanemre átszámított, 2,5 százalékos szintet megközelítő finanszírozási költség így minden idők legkedvezőbb magyar állami vagy állami tulajdonú banki kötvénypiaci tranzakciójának minősül - véli a társaság.

Mind a kötvények iránt megmutatkozó kiemelkedő kereslet, mind az árazás során kialakult hozam, mind pedig a befektetői találkozók visszajelzései alapján megállapítható, hogy az Eximbank - a Magyar Állammal megegyező - hitelminősítésénél a piac jóval kedvezőbb kockázatúnak ítéli az Eximbank, és így a Magyar Állam instrumentumait. A befektetői találkozók során a legtöbb alapkezelő az esetleges felminősítést a piaci várakozásoknak megfelelő hitelminősítői lépésként aposztrofálta - írja az Eximbank.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!