Az év eleji félelmekkel szembemenve érdemi emelkedéseket mutatott a 2023-as év. Árokszállási Zoltán szerint nem drágák a régiós és az európai részvényindexek az árfolyam/nyereség mutató alapján. A vezető részvények között az OTP volt a legeredményesebb, mi több, rekordot hozott, amire egyetlen elemző sem számított. Hozzáteszi, a kép továbbra is pozitív a bankpapírral kapcsolatban, míg a Mol erős adóprés alatt van, az óvatosság ugyanakkor – a nyersolaj árak emelkedése miatt – indokolt.

Árokszállási hozzáteszi, a Richter kiegyensúlyozott vállalat, a kísérletek a tervek szerint haladnak, a Magyar Telekom pedig a tavaly megemelt osztalék miatt továbbra is vonzó lehet osztalékpapírként, az inflációkövető áremelés bevezetése miatt a cég jól teljesített.

A vezető elemző megjegyezte, hogy az energiapiaci részvények között érdemes körülnézni. Ugyanakkor a zöld átállás ellenére úgy véli, nem lesznek ezek a cégek sokáig megkerülhetők. Kifejtette, hogy alacsonyak a régiós részvénypiaci értékeltségek.

A tech-cégek papírjai ugyanakkor szerinte nagyot emelkedtek, emiatt egyre kockázatosabb lehet az ilyen papírokba fektetni, a kevésbé emelkedő és vonzóbb értékeltségű tech-cégeknél kisebb lehet a kockázat.

A feltörekvő piacokon Kína mellett vagy helyett érdekesebb lehet az elemző szerint India, ami nemrég átvette a „növekedési bajnoki” címet.

Az itteni gazdaság ugyanis nincs kezelhetetlenül eladósodva, és az ingatlanszektor problémái sem árnyékolják be a növekedést. Bár az indiai részvénypiac új csúcson volt a nyáron, az idei teljesítménye elmaradt a fejlett piacétól.

Az árupiacokról Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezető beszélt, aki azt mondta, hogy tovább emelkedhet az olaj ára, akár 100 dollár is lehet az észak-tengeri Brent nyersolaj hordónként. Megjegyezte, hogy az aranyat továbbra is stabil befektetési lehetőségnek tekintik, és megjelentek az árfolyam emelkedésének jelei.

Az alumínium iránti kereslet ugyanakkor vegyesen alakul, annak ellenére, hogy fontos szerepe van az elektromobilitásban. Úgy véli, a mostanihoz képest felfelé mozdulhat el, és segítheti a növekvő keresletet – írja az MTI.

 

 

 

Összegezte a pesti tőzsde az idei nyarat, június után nem panaszkodhatnak

Júniusban erősödött a forgalom a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán, a BUX index a május végi értékéhez képest 6,9 százalékkal emelkedett, 50 505,73 ponton zárta a hónapot - közölte a havi statisztikájában a BÉT.
Bővebben--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!