A kínálat szűkítése és a globális kereslet csökkenése miatt alakult kedvezően az olaj ára, ám az elmúlt hetekben ezzel együtt is 10 hónapos csúcsra emelkedett. Az IEA augusztusi elemzése szerint az utazási szezon, az energiatermelésben használt megnövekedett olajmennyiség és kínai energiafogyasztás is nyomást gyakorolt a piacra.

Ugyan a leírások szerint a kínai gazdaság lassulása a keresletet is visszafoghatja, a nyári adatokon ez nem látszódik, sőt, inkább enyhén növekvőnek mutatkozik a tendencia – számol be róla a vg.hu.

Az IEA úgy látja, a napi hordónként kereslet 2,2 millióval emelkedhet, amivel a globális olajigény elérheti a napi 102,2 millió hordót.

A lap szerint az olajárak mérséklődését a kínálati oldal beszűkülése akadályozza, a keresleti oldalon nincsenek nagy problémák.

A kitermelés mértéke napi 101 millió hordó alá esett be ezzel szemben, amiben mindemellett további visszaesés is elképzelhető, amiben javarészt Szaúd-Arábia játszik szerepet, miután napi egymillió hordóval csökkentette kitermelését.

Oroszország szintén csökkenti az év végéig az olajexportját, napi 300 ezer hordóval. Mindezek várhatóan magasabb olajárfolyamot fognak kiváltani. Az OPEC+ ezt azzal próbálta stimulálni, hogy több alkalommal visszavágást hajtott végre a kitermelés mértékében, továbbá a globális olajkészletek is csökkentek júliusban a szezonális hatások miatt, főként az OECD-tagországokban.

A megemelkedett olajárak az energiaszektor részvényeit és érintik: az S&P 500 indexben a három hónapos relatív teljesítményben a szektor ismét az élre állt, a cash floe termelés pedig fenntarthatónak tűnik a magas olajárak miatt, annak ellenére, hogy a nyersanyagárak elmaradnak a 2022-es csúcstól.

Térdre rogyott a Gazprom az európai export visszaesésétől

Az exportcsökkenésen felül a gyenge rubel is gyengítette a vállalat helyzetét.
Bővebben--->