Kína egyik legnagyobb autóipari beszállító cégcsoportja, a Baolonghoz tartozó Pex Automotive Systems Kft. Magyarországot választotta az elektromobilitás stratégiája európai bázisának, és egy zöldmezős beruházás keretében már fel is húzott egy gyárat Szigetszentmiklóson – számolt be a Magyar Építők.

A zöldmezős beruházás összesen 5,1 milliárd forintba került, ehhez pedig 1,5 milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam.

A gyár építésekor a zöld megoldásokat részesítették előnyben, így napelemekkel fedezik majd az üzem áramfogyasztásának a felét. A szeptember 11-én tartott avató ünnepségen közölték, hogy a bázis telepítése után az új egység keretében megkezdődik az elektromos és intelligens járműipari termékek gyártása.  

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy mostanra Magyarország vált Kína első számú beruházási célpontjává Közép-Európában:

Ezek a beruházások, amelyek évről évre érkeznek Kínából Magyarországra, nagymértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemét fenn tudjuk tartani.

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy a jövőben az elektromos és intelligens autóipar jelenti majd az európai gazdaság gerincoszlopát, így hosszútávú biztosítékot kapnak a gazdaságuk növekedésére azok, akik az ágazaton belül beruházásokat tudnak magukhoz vonzani.

A külügyminiszter azt is elmondta, hogy nagy verseny zajlott a végül Magyarországon megvalósuló beruházásért, hiszen Baolong Kínán kívül eddig csak Németországban és az Egyesült Államokban működtetett gyárakat, így a többi ország is szívesen fogadta volna a vállalatot.