A Binance, a világ legnagyobb kriptoplatformja, figyelmeztetésekkel és üzleti korlátozásokkal szembesült a pénzügyi felügyeletek részéről Nagy-Britanniától és Németországtól Japánig, akik aggódnak, hogy az újfajta digitális valuták könnyen pénzmosásra használhatók fel. Pénteken a tőzsde - amelynek holdingcége a Kajmán-szigeteken van bejegyezve - bejelentette, hogy a szabályozó hatóságok kéréseinek eleget téve, szigorítani fog az ügyfelek átvilágításán - írja a Reuters.

Az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen és az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde idén többek között a kriptopénzmosással kapcsolatos aggodalmuknak adtak hangot, más szabályozók pedig egyre inkább aggódnak a kriptoplatformok, különösen a népszerű Binance miatt. Például a holland központi bank hétfőn jelentette be, hogy vizsgálatuk szerint a platform, amely júliusban 455 millió dollár értékű azonnali kereskedést bonyolított le, nem felelt meg a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni törvényeinek - írja a Reuters.

Mostantól a Binance felhasználóinak egy hitelesítési folyamatot kell teljesíteniük ahhoz, hogy hozzáférhessenek a cég termékeihez és szolgáltatásaihoz. Azok, akik ezt nem tették meg, csak pénzeszközöket tudnak majd kivenni, megbízásokat törölni és pozíciókat zárni viszont nem. 

A lépés jelentős változást jelent a Binance számára: eddig csak a magasabb kereskedési limiteket igénylő felhasználók esetében kérte a cég a személyazonosság ellenőrzését. Mostantól a felhasználóknak személyi igazolványt, jogosítványt vagy útlevelet kell bemutatniuk a platform használatához.

A szabványok tőzsdénként eltérők. Sok nagy platform, köztük a Coinbase és a Gemini is megköveteli a felhasználóktól a személyazonossági dokumentumok benyújtását, ugyanakkor a Kraken, egy másik amerikai kriptotőzsde-platform, csak a kereskedéshez való korlátozott hozzáféréshez kéri a személyes adatokat.

A Binance vezérigazgatója, a "CZ" becenév alatt ismert kanadai Changpeng Zhao a Binance bejelentéséhez kapcsolódó tweetben azt mondta, hogy "a tettek hangosabban beszélnek, mint a szavak".

"Célunk, hogy együttműködőbben működjünk együtt a politikai döntéshozókkal a globális szabványok javítása és a rossz szereplők elrettentése érdekében" - tette hozzá egy külön nyilatkozatban.

Az még egyelőre nem biztos, hogy a pénzügyi felügyeletek megelégszenek a Binance mostani lépéseivel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!