A befektetési termékek száma annyira megszaporodott, hogy az összezavarja a lakossági befektetőket – vélik a vezető vagyonkezelő cégek szakértői a Financial Times tudósítása szerint. A Refinitiv adatai szerint csak az elmúlt évtizedben körülbelül 4300 alapot és a tőzsdén kereskedett alapot indítottak az Egyesült Államokban, így azok száma már több, mint 10 ezerre emelkedett. Úgy, hogy ezek legtöbbje elérhető a hétköznapi kisbefektetők számára is.

A vagyonkezelési iparág elképesztő mértékben kezdte diverzifikálni kínálatát, válaszul arra, hogy egyre nagyobb számban jelentek meg a passzívan kezelt, alacsony költségű alapok és a tőzsdén jegyzett ETF-ek. A Refinitiv adatai szerint csak a nagy kapitalizációjú részvényekre koncentráló alapok száma meghaladja mára az 550-et. Az ilyen termékeket kínáló cégek vezetői szerint azonban a kínálat gyors bővülése alaposan megnehezíti a kisbefektetők számára a jó döntést.

Robert Sharps, az 1,3 billió (ezermilliárd) dollárnyi vagyon befektetéséért felelős T Rowe Price vezérigazgatója szerint zavart és bizonytalanságot szül a kisbefektetők számára az, hogy számos hasonlóan jó alternatívát kell folyamatosan értékelniük. Andrew Schlossberg, az Invesco leendő vezetője is úgy látta, túlkínálat van a piacon, s ez a termékek konszolidálására és a befektetők választási lehetőségeinek korlátozására, valamint az alulteljesítő termékek kiselejtezésére ösztönzi a piaci szereplőket.

Nagyot hódítottak a passzív alapok

A termékek számának növekedésének egyik hajtóereje az elmúlt évtizedben a passzív befektetési konstrukciók térnyerése volt. Ezeket a jórészt indexkövető stratégiákat sokan  egyszerűbbnek tartják, mint az egyedi részvények és kötvények kiválasztását. A passzív befektetési alapok száma 28 százalékkal nőtt 10 év alatt csak az Egyesült Államokban.

Míg az aktívan kezelt alapok száma csökkent, az aktívan kezelt ETF-ek (tőzsdén jegyzett alapok) száma az Egyesült Államokban 2021 februárja óta majdnem megduplázódott, és közel 1000-re nőtt a Morningstar szerint. A nyilatkozó iparági vezetők szerint számos termékinnováció, például az egy bizonyos céldátumig futó nyugdíjalapok előnyösek voltak a befektetők számára.

Túl szofisztikált eszközök is elérhetők

Az összetett befektetési termékek „demokratizálódása” azt eredményezte, hogy egy csomó olyan stratégia, amely eddig hagyományosan a szakemberek vagy intézmények számára voltak fenntartva, hozzáférhetővé váltak a kisbefektetők számára is. Ők azonban megfelelő képzettség hiányában sokszor nem tudják helyükön kezelni ezeket a termékeket.

Ma jól látható különbség van a között, hogy milyen komoly befektetési eszközöket teszünk az egyszerű befektetők számára elérhetővé, s mi az, amit ők valóban ki tudnak használni

– mondta Yie-Hsin Hung, a State Street Global Advisors vezérigazgatója. Mindhárom nagy vagyonkezelő cég jelentősen bővítette a kínált termékei számát az elmúlt években, azonban úgy látják, a választási lehetőségek racionalizálása, a termékek számának csökkentése, valamint az, hogy magukat felismerhetővé és egyedivé tegyék.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!