A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 268 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében általában tőkebeáramlást tapasztalhattunk, továbbra is kiemelkednek a kötvényalapok. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 3,6 százalékkal növekedett az év kilencedik hónapjában.

A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 12.734 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapokhoz 5,2 milliárd forintnyi tőke érkezett és hozammal is kalkulálhattunk. Ennek megfelelően összességében 2,1 százalékkal nőtt a kategória vagyona.

A kötvényalapokhoz továbbra is áramlik a friss tőke. 172,8 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A rövid futamidejű kötvények jártak az élen, ahová 152,9 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkebeáramlás 5,1 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz 14,8 milliárd érkezett. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így mindösszesen 5,3 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb vagyonú kategória a hónap során. 

A vegyes alapokhoz 19,6 milliárdnyi tőke érkezett. Ha az alkategóriákra ránézünk, akkor jól láthatjuk, hogy a dinamikus alapok esetében volt némi (0,8Mrd) tőkekiáramlás; de a kötvénytúlsúlyos alapokhoz 4,6 milliárdnyi tőke érkezett; míg a kiegyensúlyozott alapokhoz 15,8 milliárd. A kategória vagyona kereken 2 százalékkal növekedett.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 4,6 milliárd forint. Az árfolyamok csökekkentek, így összességében a részvényalapok vagyona csak 0,7 százalékkal tudott növekedni.

A tőkevédett alapokhoz 12 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. Hozamot is tudott felmutatni a kategória, így a vagyon 4,1 százalékkal növekedett. 

Az abszolút hozamú alapok esetében 30,2 milliárd áll az értékesítési soron. A hozamok kedvezően alakultak, de így 4,2 százalékos növekedés jelentkezett a kategória vagyonában a hónap során.

A származtatott alapoktól 2 milliárdnyi tőke távozott és ezúttal a hozamok csak mérsékelt eredményt hoztak, így a kategória vagyona 3,2 százalékkal csökkent ebben a hónapban.

Az ingatlanalapok esetében 23,6 milliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,5 százalékkal lett több a második legnagyobb kategóriánál. A kategória vagyona, ahogy azt várni lehetett, átlépte a kétezer milliárdot.

Az árupiaci alapok esetében 1,5 milliárdnyi tőke érkezését láthatjuk. A hozamok ezúttal nem tudtak érdemben hozzátenni a növekedéshez, de így is a vagyonváltozás plusz 2 százalék lett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban érdemi tőkemozgás nem volt tapasztalható. Ennek ellenére, a hozamoknak köszönhetően, a vagyon 3,2 százalékkal növekedett a hónap során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!