Júniusban lépett érvénybe a kriptovalutákra vonatkozó átfogó szabályrendszer az EU-ban, a blokk értékpapír-felügyelete azonban figyelmeztetett: a befektetőket nem védik meg az új szabályok 2024 vége előtt.

A szabályozások az FTX kriptotőzsde összeomlásával és a bitcoin óriási volatilitásával még sürgetőbbé váltak. Ezeket az eszközöket jelenleg ugyanis nem szabályozzák, és az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) jelezte, hogy ez 2024 decemberéig így is marad, mivel sem a felügyeleti biztosítékokból, sem a MiCA néven ismert új szabályok szerinti jogorvoslati mechanizmusokból nem részülnek eddig az időpontig a kripto-befektetők. 

A Reuters szerint a kriptotársaságok 18 hónapos átmeneti időszakot kaptak arra, hogy uniós engedélyt nélkül működhessenek.

Mivel a jogszabály június óta van érvényben, ezért ez azt jelenti, hogy 2026 júliusáig nincs garancia arra, hogy az ügyfelek védelemben részesülnek, ha kár vagy veszteség éri őket.

Az EU-n kívüli országok kriptotőzsdei cégei csak külön kérelemmel nyújthatnak szolgáltatásokat a blokkban, továbbá szigorúan korlátozott alapon.

A felügyelet közölte, hogy együttműködik a nemzeti szabályozó hatóságokkal annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb elősegítse a MiCA-szabályok alkalmazásának konvergenciáját, hogy a cégek megértsék, hogy az EU nem a „tiltott gyakorlatok" helye.

A Ferrarinál már kriptóval is lehet fizetni

A luxusautókat gyártó cég ezzel a döntéssel a piac és a kereskedők kérésére válaszolt, mivel számos ügyfele fektet be kriptográfiai eszközökbe.
Bővebben--->

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!