Eléggé vegyesen, sőt inkább rosszul alakult az első nyilvános részvénykibocsátások piaca világszerte tavaly és tavalyelőtt. A cégeknek eközben a hagyományos kötvénykibocsátásokkal is egyre drágábbá vált hitelt felvenniük, hiszen a kamatok emelkedése értelemszerűen költségnövekedést jelentett.

A tőkepiacoknak volt azonban egy olyan szegmense, amely köszöni szépen, jól volt és virágzott. Az LSEG adatai szerint 2023-ban az amerikai cégek 77 százalékkal több átváltható kötvényt adtak el, mint 2022-ben. Az összesen 48 milliárd dollárnyi kibocsátással így visszatértek a világjárvány előtt megszokott volumenhez.

Az átváltható kötvények lényege, hogy a cégek a hagyományos kötvényeknél jóval alacsonyabb kamatok, sőt extrém esetben nulla kamat mellett adják ezeket a befektetőknek. Cserébe ezek a kötvények egy bizonyos árfolyamon részvényekre konvertálhatók.

A kibocsátó vállalatnak azért előnyös ez a konstrukció, mert olyan időszakban is finanszírozáshoz tudnak jutni, amikor a kamatok magasan állnak és a kedvezőtlen piaci hangulatban a részvénykibocsátás sem járható út. A befektetők ugyan egyik oldalon engednek a biztosan elérhető hozamból, azonban a másik oldalon opciót kapnak az adott társaság részvényeinek megvásárlására.

Jelentős megtakarítás a cégeknek

A Reuters szakértői rámutattak arra, hogy az átváltható kötvények vásárlása magasabb kamatkörnyezetben még előnyösebb a befektetők számára. Elterjedt stratégia ugyanis a befektetők részéről, hogy az átváltható kötvény megvásárlása mellett határidős eladási pozíciót nyitnak az adott részvényre.

Ha emelkedik a részvény árfolyam, akkor a veszteségeket fedezi az átváltható kölcsönben megtestesített vételi opció, a részvény árfolyama viszont csökken: akkor az elérhető kamat mellett az eladási pozíció nyeresége is gazdagítja őket.

Magasabb kamatkörnyezetben ráadásul a pozíciókból befolyó nyereséget is magasabb kamat mellett lehet kihelyezni.

A Financial Times hangsúlyozza hogy az ilyen kötvények kibocsátása jelentős megtakarítást generálhat a cégek számára. Az Ice BofA adatai szerint a hagyományos befektetési kategóriájú kötvények átlagos hozama a 2022 eleji 2,5 százalékról mára 5,2 százalékra emelkedett. A bóvlikötvények átlagos hozama 4,9 százalékról mintegy 7,8 százalékra emelkedett ebben az időszakban.

Ezzel szemben például az Uber novemberben 1,5 milliárd dollárnyi értékben bocsátott ki átváltható kötvényt, kevesebb, mint egy százalékos kamatláb mellett.

Michael Youngworth, a Bank of America átváltható kötvényekért felelős stratégája szerint az

átváltható kötvények általában 2,5-3 százalékponttal csökkentik az adósság kamatát, ami több tízmillió dolláros éves megtakarítást jelent egy olyan ügylet esetében, mint az Uberé.

A Moody's hitelminősítő októberi jelentése szerint az amerikai befektetési besorolású vállalatoknak a következő öt évben rekordösszegű, 1,26 billió (ezermilliárd) dollárnyi adósságot kell refinanszírozniuk, ami 12 százalékkal több az előző fél évtizedes időszakhoz képest. A rossz minősítésű vállalatoknak 1,87 billió dollárnyi adósságot kellene kiváltaniuk a hitelek és lejáró kötvényeik alapján.

Így valószínűleg lesz majd elegendő választék az átváltható kötvényekből a következő években.

Nyílik a pénzcsap, január közepétől újra ömlenek a milliárdok

Az EXIM Magyarország csütörtökön 15 kereskedelmi banki partnerének és 8 lízingcégnek tartott részletes tájékoztatót a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram új termékeiről és az igénylés folyamatáról. A 200 milliárd forint többletforrással folytatódó konstrukció keretében a magyar vállalatok január 15-től igényelhetik a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel kínált hiteltermékeket ezeknél a pénzintézeteknél vagy közvetlenül az EXIM-nél. A teljes keret 1200 milliárd forintra nőtt, ezáltal a gazdasági növekedés motorja lehet. Bővebben --->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!