A kezdetben 700, később 1000 milliárd forintos kerettel meghirdetett Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot (BGH) tavaly februári indulása óta nagy érdeklődés övezte, és a támogatott finanszírozási eszközök iránti óriási kereslet miatt mind a vállalatok, mind pedig a kereskedelmi bankok részéről hatalmas igény volt a folytatásra. A kormány december utolsó napjaiban meghozott döntésének értelmében pedig 200 milliárd többletforrással az idén is folytatódik a BGH az EXIM Magyarországon keresztül. Az előző évhez hasonlóan a hazai vállalatok kereskedelmi bankoknál, lízingcégeknél, valamint az EXIM-nél közvetlenül is igényelhetnek finanszírozást.

Forintban 5, euróban 3 százalék

Éppen ezért az EXIM Magyarország csütörtökön tájékoztatta partnereit a hitelprogram termékeiről és az igénylés feltételeiről. Így 15 bank és 8 lízingvállalat képviseltette magát, amikor bejelentették, hogy január 15-től nyújthatják be a kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok egyaránt az igényléseiket 10 éves futamidejű hitelre és 5 éves futamidejű lízingre, melyek kamata forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék is lehet.

Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója elmondta:

alig egy hete jelentette be a kormány, hogy 2024-ben is folytatódik minden idők egyik legsikeresebb hazai hitelprogramja. Az EXIM ez idő alatt sikeresen előkészítette a folytatáshoz szükséges feltételeket, így már január 15-től várjuk a vállalati igényléseket partnereinknél, illetve akár az EXIM-nél is. Célunk, hogy a hozzánk forduló hitelkérelmező vállalkozások versenyképességének javításán keresztül a teljes hazai vállalati szektor működését támogassuk 2024-ben is.

Az EXIM célja a Baross Gábor Hitelprogrammal, hogy 2024-ben is támogassa a hazai gazdasági növekedésében kulcsszerepet játszó iparágakat, valamint a fenntarthatósági és energiahatékonyági célú beruházásokat. Annak érdekében, hogy

  • az autóipari;
  • élelmiszeripari;
  • gyógyszergyártó;
  • építőipari;
  • logisztikai;
  • illetve a turizmus-vendéglátás;
  • és a telekommunikációs szektorok;

hazai szereplői ne maradjanak finanszírozási források nélkül, az EXIM által kínált beruházási hitel és lízing kamata még kedvezőbb, mint a múlt évi programban. A termelő és szolgáltató tevékenységhez kapcsolódó beruházások mellett a magyar vállalatok külföldi kifektetéseit, logisztikai-, szállítmányozási tevékenységeit, termelőeszközeik finanszírozását, illetve a fenntarthatóságot és az energiahatékonysági átállást elősegítő beruházásokat is támogatja a pénzintézet.

Óriásit robbantott az Eximbank

Egymilliárd euró értékben hajtott végre nemzetközi kötvénykibocsátást a társaság. Bővebben --->