A tőzsdei bevezetést megelőző részvényeladás (IPO) során 46 dolláros áron találtak gazdára a 250 éves német a cég papírjai. Ezen az árfolyamon az IPO során összesen 1,48 milliárd dollárban adtak el a társaság részvényeiből. Ehhez képest szerdán alig 41 dolláros áron kezdtek el kereskedni velük a tőzsdén New Yorkban, záró árfolyamuk 40,5 dollár lett, ami 12,6 százalékos csökkenést jelent a kibocsátási árhoz képest.

Az egymilliárd dolláros értéket meghaladó kibocsátásokat nézve a Reuters szerint a Birkenstock első napi szereplése két éve a legrosszabb teljesítmény az amerikai tőzsdéken. Ráadásul két nappal korábban még olyan hírek terjedtek el, amely szerint a múlt heti road-showt követően sikerült az előre megadott 44 és 49 dollár közötti ársáv tetején eladni a kibocsátásban a részvényeket.

Ha megmarad a papírok gyenge szereplése, az szakértők szerint nem túl sok jót mondd el az amerikai tőzsdék állapotáról. Szeptember eleje óta a Birkenstock a negyedik nagyvállalat amelynek részvényei New Yorkban debütáltak a chipgyártó Arm Holdings, az Instacart élelmiszer-szállító alkalmazási és a Klaviyo marketing automatizálási platform papírjai után. Ezek közül mindegyik árfolyama emelkedett a bevezetést követően, majd később visszaesett, az Instacart részvényei már kevesebbet érnek kibocsátási árfolyamuknál. A Birkenstocknak azért tulajdonítottak nagyobb jelentőséget a befektetési bankárok, mert ez volt az első olyan nagyobb tranzakció egy ideje, amely nem a tágabb értelemben vett technológiai szektorhoz kötődött.

Mások szerint azonban nem kell messzemenő következtetéseket levonni egy részvény szerepléséről. Egyszerűen arról van szó hogy a papírok a kibocsátás során jelentősen túl voltak árazva a cég valódi értékéhez képest.

A szerdai záró árfolyamon a Birkenstock piaci kapitalizációja még mindig több, mint 8 milliárd dollár. Ez közel kétszerese annak a 4,3 milliárd dollárnak, amelyet az L Catterton, Bernard Arnault francia milliárdos és luxuscikk birodalma, a Louis Vuitton Moet Hennessy befolyási körébe tartozó priváttőke társaság fizetett a cégért 2 évvel ezelőtt.

A Birkenstock tulajdonosai egyébként a kibocsátás során valószínűleg ki akarták használni azt a figyelmet, amelyet a nyári Barbie film után kapott a márka. Emlékezetes, hogy Margot Robbie egy rózsaszín Birkenstockot viselt a film utolsó jelenetében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!