Elképesztő száguldást produkált idén a tőzsde a zimbabwei Hararéban. Naponta menetelnek felfelé a helyi árfolyamok: öt, tíz, sőt akár húsz százalékot is, idén eddig már összesen 800 százalékot rallizott a vezető tőzsdemutató.

A befektetők ennek ellenére nem feltétlenül boldogok az országban, ahol bármikor bekövetkezhet a következő valutaválság. Ez ugyanis szerintük árulkodó jel, hogy az emberek inflációs spirálra készülnek, és fedezetet keresnek pénzük értékének védelmére. A fogyasztói árak már most is éves szinten több mint 100 százalékot emelkedtek, az afrikai ország pedig már nem egyszer élt át hiperinflációt  – írja összefoglalójában a Bloomberg.

Kicsi tőzsde és minden pénz ott landol

A zimbabwei tőzsde ugyan aprócska, a teljes kapitalizáció 1,8 milliárd dollár, ez eltörpül a szomszédos Dél-Afrika több mint 1 billió (ezermilliárd) dolláros tőzsdéje mellett, de legalább a helyiek számára könnyen hozzáférhető. Mivel a zimbabwei dollár árfolyama szinte naponta zuhan, kevés vállalkozás fogadja el azt fizetőeszközként bármilyen nagyobb vásárlásnál, legyen az ingatlan, autó, sőt akár üzemanyag.

Így az összes zimbabwei dollár a részvénypiacra kerül – magyarázta a helyzetet Tatenda Nemaungwe, hararei bróker. A 36 éves Nemaungwe öt évvel ezelőtt felmondott és most saját portfólióját kezeli. Elmondása alapján egy hónapban most több mint tízszer annyit keres, mint a korábbi 1500 dolláros fizetése, köszönhetően annak, amit ő véget nem érő bikapiacnak nevez.

Azonban a csodálatos emelkedés közben az ország gazdasági helyzete miatt a külföldiek nagyrészt elhagyták a zimbabwei részvénypiacot, megbízásaik a kereskedés mindössze 15 százalékát teszik ki. A forgalom alig napi 650 000 dollár naponta.

Afrika antik tőzsdéje

Az 1894-ben alapított zimbabwei tőzsde Afrika legrégebbi tőzsdéi közé tartozik. Az előkelő Harare Highlands nevű külvárosban található a központja: a diplomaták és a tehetős nyugdíjasok körében népszerű kerület, mert elegáns lakások találhatók itt, lombos és jól karbantartott utcákban, ellentétben a főváros belvárosának zajos nyüzsgésével.

A piac idei mozgása mintegy 23 000 új kisbefektetőt vonzott a tőzsdére. A választék elég szűkös, a bevezetett cégek száma alig 55. A blue chipek közül a legnépszerűbbek az italgyártó Delta Corp., a távközlési szolgáltató Econet Wireless Zimbabwe Ltd. és az EcoCash Holdings Zimbabwe Ltd. 

Nem ugranak a külföldi befektetők

Emmerson Mnangagwa elnök egy 10 jelöltből álló, töredezett ellenzéki mezőnnyel néz szembe, és Zimbabwéban a fehér kisebbségi uralom 1980-as megszűnése óta sokszor vitatottak a szavazatok.

Sokan Mnangawa kormányát hibáztatják a gazdasági zavarok nagy részéért, amelyek miatt az infláció júniusban elérte a 176 százalékot. A legnagyobb helyi bankjegy – a 100 zimbabwei dolláros – egyetlen paradicsomra sem elég, eközben a központi bank fő hitelkamata a világon a legmagasabb, 150 százalékos.

Hasnain Malik, a dubaji székhelyű Tellimer nevű elemzőcégnél a feltörekvő és frontier piacokkal foglalkozó szakértő szerint nem valószínű, hogy a külföldi befektetőket a rally láttán tömegesen igyekeznének a hararei tőzsdére.

Úgy látja, az emelkedést kizárólag az infláció elleni védekezés és az hajtja, bármit szívesebben tartanak a helyi devizánál, miközben külföldi fizetőeszközt nem nagyon tudnak vásárolni.

Ráadásul a buli bármikor véget érhet. 2020-ban a hatóságok például öt hétre lezárták a tőzsdét, arra panaszkodva, hogy a külföldi tőzsdén jegyzett részvényekkel való spekuláció aláássa a zimbabwei dollárt. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!