A probléma az volt a Vodafone Pass csomagokkal, hogy a szolgáltató az uniós netsemlegességi irányelvekben foglaltakat megsértette, így versenytársaihoz hasonlóan kénytelen volt kivezetni a konstrukciókat. A Pass adatopciókat a szolgáltatás meglévő ügyfelei 2023. március végéig még használhatják.

A Vodafone számos, különböző tartalmak korlátlan adatforgalmazását biztosító Pass adatopciót kínált lakossági és üzleti ügyfelek számára - bizonyos opciókat szervesen beépítve (beárazva) egyes tarifákba, míg másokat külön havi díj fejében lehetett igénybe venni. Ilyen volt egyebek mellett a közösségi oldalak korlátlan használatát (külső hivatkozások megnyitása ebbe nem számított bele) lehetővé tevő Social Pass, a chat- és voip-szolgáltatásokat tartalmazó Connect Pass vagy a videostreaming appoknál használható Video Pass, illetve adott esetben ezek roaming környezetben is elérhető megfelelői - olvasható a portálon.

A Vodafone Pass-hoz hasonló adatopciók felett voltaképpen már idén nyáron megszületett a halálos ítélet, amikor a tagállami szakhatóságokat tömörítő BEREC két bírósági döntés értékelése után új ajánlást adott ki az uniós netsemlegességi irányelvben foglaltak betartásáról. Ebben egyértelművé tették a hatóságok, hogy az uniós netsemlegességi jogszabályban foglaltakkal ellentétes bármilyen típusú, önkényes forgalommekülönböztetés a szolgáltató hálózatán, még akkor is, ha a korlátlan opciókkal igénybe vehető szolgáltatások a normál havi adatkeret kimerülése után szintén elérhetetlenné válnak.

Bevezették a Vodafone One-t

A cég azt írta lapunknak, hogy október 24-én a Pass csomagok kivezetése mellett új, lakossági sávos kedvezményt vezetett be Vodafone One néven, mellyel a legalább egy Vodafone mobil és vezetékes szolgáltatással rendelkező ügyfelek sávos díjkedvezményt, illetve egyéb kedvezményeket (pl. készülékkedvezmény, havi állandó plusz adatkeret) kaphatnak a szolgáltatótól. A Vodafone One-t minden, meghatározott tarifával rendelkező ügyfél számára automatikusan aktiválja a szolgáltató az újonnan kötött, vagy meghosszabbított határozott idejű szerződések esetében.

Hogy áll a többi szolgáltató?

Az operátorok közül a Magyar Telekom már korábban kivezette a zero rate opciókat tartalmazó díjcsomagjait az elérhető szolgáltatások köréből, a Yettelnél azonban még jelenleg sem vonatkozik adatforgalmi korlát a szolgáltató előfizetőinek a Yettel TV nevű IPTV-szolgáltatás által generált forgalomra.