Az emelkedő trendekben idén, a koronavírus hatására jelentős törés tapasztalható - írja az Infostart.

A koronavírussal járó korlátozások idején a belföldi mobilnetforgalom nagyságrendileg 30 százalékkal nőtt a vírus előtti időszakhoz képest, amit a megnövekedett igényekhez biztosított ingyenesen vagy kedvezményesen elérhető mobilnet-hozzáférés is nagyban támogatott.

Ezzel egyidőben, az utazási korlátozások bevezetésének hatására a hazai mobilfelhasználók külföldi, azaz roaming adatforgalma jelentősen csökkent: a szezonálisan látogatott országokban szinte teljesen megszűnt, míg az egész évben kiegyenlített roaming-forgalmat mutató országokban jelentős visszaesés látható a Telenor riportjából.

Az Európai Unión belül és az 1-es díjzónába tartozó országokban 2017 júniusa óta nem kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak, ezekben az országokban a hazai előfizetők alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, azaz a korábbiaknál jóval kedvezőbb feltételekkel élhetnek, legyen szó adat-, hang- vagy SMS-forgalomról. Ennek köszönhetően már az első évben, 2017. június 1. és 2018. május 31. között a korábbinál jóval népszerűbbé vált a külföldi mobilinternetezés, és a Telenor roamingriportja alapján évről évre folyamatos növekedés látható.