Az utóbbi időszak egyik legnagyobb hatású technológiai újításának a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek látszanak. Majd minden szektorban, így az okostelefonok piacán is rohamtempóban próbálnak alkalmazkodni az AI hozta változásokhoz: a Samsung az új Galaxyba alkalmazott ilyen megoldásokat, a Google a Pixel telefonjába épített be MI-megoldásokat.  

Pénzt csinálni csak pénzből lehet – ezt tanulja a Microsoft és a Google a mesterséges intelligenciával

A mesterséges intelligencia várhatóan egy napon nagyon kifizetődő befektetés lesz a technológiai óriások, köztük a Microsoft és az Alphabet számára.

Ennek legújabb fejleményeként a Google félreteszi az egy évvel ezelőtt bevezetett Bard chatbotot, a vállalat csütörtökön mutatta be az új AI Appjét, a Gemini alkalmazást. A Google reméli, hogy ezzel versenyképes alternatíváját tudja nyújtani a Microsoft által piacra dobott ChatGTP-4 chatbotnak – írja az Euronews.

Egy tavaly bemutatott AI-projekt után Gemininek nevezett applikáció alapverziója ingyenes lesz, és nemcsak az Android-eszközökre, hanem Iphone-okra is letölthető. A Google által évek óta használt hangalapú asszisztens megmarad, de a Gemininek szánják a főszerepet a keresésben. Először angolul fog megjelenni az új applikáció, de egy héttel később japán és a koreai nyelven is elérhetővé teszik azt.

Az extrákért fizetni kell

A Gemini ingyenes verziója mellett egy havi 20 dollárért (körülbelül 7200 forintért) használható prémium változatot is elérhetővé tesznek. Ez a Gemini Advancednek hívott verzió az úgynevezett Ultra 1.0 AI-technológiára épül, és diákok korrepetálásán túl programozásra és tanácsadásra is képes lesz majd. 

A Google várakozásai szerint 100 millióan biztosan letöltik a fizetéses verziót majd, amihez egy 9,3 euróért (körülbelül 3600 forintért) megvásárolható, két terrabájtos tárhely is tartozik majd.

A táguló lehetőséghorizont mellett az új technika terjeszkedésével egyre nagyobb a felhasználók félretájékoztatásának és manipulációjának a veszélye. Az AI kockázatainak kezelésére nagy hangsúlyt fektetett az amerikai és az uniós törvényhozás, amit jól jelez, hogy a múlt heti EU-csúcson megszavazták a (még az Európai Parlament megerősítésére váró) mesterséges intelligencia kockázatairól szóló jogszabály szövegét. 

Már nem csak az adatainkat akarják a kiberbűnözők

Elszaporodhatnak az olyan kibertámadások, amelyek már nemcsak az adatokat, hanem a fizikai eszközöket, például intelligens kamerákat, érzékelőket vagy ipari vezérlőrendszereket is célba veszik, így konkrét fizikai károkat okozhatnak – mondta az Economxnak adott interjúban Renate Strazdina, a Microsoft régiós technológiai vezetője. Beszélt arról is, hogy az oroszok – és oroszbarát szervezetek – láthatatlan módon is támadják Ukrajnát