A Microsoft és a Google közölte, hogy a mesterséges intelligencia (MI) akkor lehet jövedelmező, ha sok pénzt fektetnek bele.

A Microsoft megugró kiadásait az MI miatt létrehozott új adatközpontok, és a növekvő tőkekiadások is megdobták, mivel olyan cégektől vásárol chipeket az adatközpontokhoz, mint az Nvidia Corporation számítástechnikai vállalat.

Elemzők szerint a Microsoft kétféle módon vállalja az MI-vel járó anyagi terheket:

  • saját termékeinek működésére költ: például a hamarosan megjelenő, havi 30 dolláros Copilot MI asszisztensnek működtetésére,
  • valamint azon vállalatok kiszolgálására, amelyek az Azure felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásait szeretnék használni MI-termékek létrehozásához.

A Microsoft vezetői szerint a szolgáltatás a június 30-án záruló 2024-es pénzügyi év második felében kezdi majd megtermelni bevételeinek nagy részét – írja a Reuters.

Ben Bajarin, a Creative Strategies vezérigazgatója és vezető elemzője szerint a Microsoft jól bevásárol az Nvidia chipjeiből az MI-hez, és az Amazon sem lesz kivétel a következő negyedévben, mert mindkettő olyan felhőszolgáltatást biztosít, amelyet a piac túlnyomó többsége jelenleg (MI-rendszerek) képzésére használ.

Az Alphabet egy ideig próbálta alacsonyan tartani a költségeket, bár nem sokáig. Az adatközpontok késése eredményezte, hogy csúsztak a további beruházásokkal.

Ami az MI-t illeti, bár a Google az elmúlt évtizedben több mint 200 milliárd dollárt költött AI-beruházásokra, ennek nagy részét a felhasználók és a befektetők nem feltétlenül értékelik

– mondta Scott Kessler, a Third Bridge technológiai média és telekommunikációs cég globális szektorvezetője.

Saját chippel olcsóbb

Elemzők szerint a Google egyik előnye, hogy saját, egyedi chipje van a mesterséges intelligenciával kapcsolatos munkák elvégzésére, a Tensor Processor Unit (TPU), ami segít a költségek csökkentésében.

A Google azonban elismerte, hogy a saját chipek használata mellett más cégektől is vásárol majd chipeket, és ez a költekezés a profitot és a növekedést is hátráltathatja.

Az MI-re való átállás fordulópontjáról a Microsoft és a Google ugyanazt a tanulságot vonta le azzal a különbséggel, hogy a Microsoft befektetői többet akartak látni.

A mesterséges intelligencia már a befektetői típusokat is megkülönbözteti

Hogyan lehet releváns és pontos ajánlásokat készíteni a mesterséges intelligencia segítségével a potenciális és a jelenlegi befektetőknek, hogy megtalálják a számukra legjobb befektetési formát? – erre keresték a választ a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói friss tanulmányukban, amely a Journal of Big Data folyóiratban jelent meg. Bővebben >>>