A közelmúltban fordulat állt be a háború menetében, miután az ukrán csapatok ellentámadásba lendültek, és elkezdték visszaszorítani az orosz erőket az ország keleti határai felé. Miközben a csatatereken fordulni látszik a kocka, egy másfajta háború is zajlik a frontvonalakon kívül, ez a küzdelem pedig az ukrán internet ellenőrzéséért folyik. 

A megszállt ukrajnai városok lakói már hat hónapja orosz ellenőrzés alatt élnek, az ország déli és keleti részén már az internet feletti irányítást is megpróbálták átvenni, kiszolgáltatva az embereket a moszkvai cenzúragépezetének. Ezzel pedig elérhetik, hogy az ukránok ne férjenek hozzá releváns információkhoz, kizárólag a Kreml által szűrt hírek és az orosz propaganda jutna el hozzájuk.

Orosz internetre csatlakoznak

Az orosz csapatok erőfeszítése nyomán az elmúlt hónapokban két új orosz mobil- és internetszolgáltató jelent meg látszólag a semmiből, azzal a céllal, hogy hálózati lefedettséget biztosítsanak a „felszabadított” területeken. A Donbasz szeparatista területein pedig a már létező orosz internetes cégek kezdtek el tovább terjeszkedni, hogy Ukrajna infrastruktúráját ellenőrzés alá vonják – hasonló forgatókönyv alapján, mint a Krím 2014-es annektálásánál – írja a Wired

Júniusban erősítették meg először, hogy az elfoglalt Zaporizzsja és Herszon dél-ukrajnai régiói orosz internetre álltak át, és az érintett területeken már árulják az orosz mobilszolgáltatók SIM-kártyáit. A két szolgáltató – 7Telecom és a MirTelecom – honlapjai orosz domaineken vannak bejegyezve, és a jelek szerint egy krími székhelyű hálózatra csatlakoznak. A mobilhálózatok ellenőrzése lehetővé teheti az orosz erők számára a helyi lakosság „pacifikálását” is, mivel ez visszatarthatja az embereket az ellenállástól és az új helyi hatóságok elleni tiltakozástól – mondta el a lapnak Olena Lennon, a New Haven-i Egyetem nemzetbiztonsági referense.

Nem tudni, mennyien használják 

A cégek állításai szerint lefedettséget biztosítanak az ukrajnai Herszon, Melitopol és Zaporizzsja régióknak: ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az ügyfeleknek egy tetszőleges irodájukban kell regisztrálniuk a szolgáltatásra, melyhez személyi igazolvány szükséges. A mobiltarifák alapján a MirTelecom például többet számol fel a belföldi hívásokért, mint az orosz számokra irányuló hívásokért. 

Nem világos azonban, hogy ezek a szolgáltatók mennyire népszerűek a lakosság körében: a mobiljeleket mutató térképek nem ellenőrizhetők, ahogyan az orosz média állításai sem, miszerint a 7Telecomnak már több mint 100 ezer előfizetője van Ukrajnában. 

Szakértők szerint kifejezetten az orosz csapatok számára is létrehozhattak hálózatokat, miután átvették a szolgáltatások működtetéséhez szükséges berendezéseket – ezeket viszont több esetben az ukránok szándékosan tönkretettek, hogy azok ne maradjanak orosz kézben. 

Választásra kényszerítik a lakosságot

Ahogy Ukrajna visszafoglalta a megszállt területeket, a mobil- és internetkapcsolat egy része is visszatért: szeptember 11-én az ország egyik legnagyobb internetszolgáltatója, a Kyivstar bejelentette, hogy a Harkiv egyik városában már helyreállt a kapcsolat. 

Az újonnan létrehozott, orosz kötődésű cégek azonban továbbra is jelen vannak a délkeleti régiókban, a friss jelentések szerint ezeken a területeken már-már durvább internetes cenzúra érvényesül, mint Oroszországban. A lakosok választás előtt állnak, hiszen ha nem használják az internetet, akkor nem tudnak kapcsolatba lépni a hozzátartozóikkal, ellenkező esetben viszont a Kreml propagandagépezetének csapdájába esnek.