A szelektív zero-rating népszerű a mobilszolgáltatók körében, az üzleti praktika keretében nem számítják bele például a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, vagy épp az Instagram appok által generált hálózati adatforgalmat a mobilnetes adatkeretbe.

A BEREC ezért betiltotta, hogy egyes szolgáltatások mentesüljenek a mobilnetes adatforgalomba való beszámítás alól - írja az Origo.

A BEREC szerint ennek erősen piactorzító hatása van, például a közösségi hálózatok appjai a sok kép és videó miatt különösen nagy adatforgalmat generálnak, így eltiporja a kivételezett szolgáltatások konkurenseit, hogy ők nem mentesülnek a mobilnetes adatkeretbe való beszámítás alól - írja a portál.

A testület továbbra is engedélyezi a zero ratinget, azaz például a forgalmi limites mobilnettel rendelkezők részesülhetnek olyan promócióban, hogy nem kell fizetniük egy megadott időszakban a mobilnetes adatforgalomért. A változásról a mobilszolgáltatók tájékoztatni fogják az érintett ügyfeleket.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, 2021 szeptemberében az Európai Bíróság a hálózatsemlegességi szabályozás megsértése miatt illegálisnak nyilvánította a zero-rating praktikát.