A Gmail naponta 100 millió phsihing emailt blokkol, az adathalász, illetve egyéb kártékony emailek kiszűrésére pedig folyamatosan naprakészen tartja gépi tanulási modelljeit. Ez utóbbiakkal a keresőóriás szerint a spam, phishing és potenciális malware-eket tartalmazó üzenetek 99,9 százalékát tudja megfogni - írja a hwsw.hu, amely arról is beszámol, hogy az elmúlt időszakban a koronavírusra épülő csalások nagyon nagy terhelést jelentenek a rendszernek.

Többek között megfélemlítéssel vagy épp anyagi támogatás ígéretével próbálják átverni a felhasználókat: a Google szerint az egyik jellemző módszer, hogy a levelek küldői egészségügyi szervezetek, például a World Health Organization (WHO) képviselőinek adják ki magukat, hogy végül a saját zsebükben landoló adományokat kérjenek a címzettektől" - szerepel a portál összefoglalójában. De volt olyan is, hogy a csalók az otthonról távmunkázó alkalmazottakat próbálják munkahelyi üzeneteknek tűnő emailekkel tőrbe csalni, amelyekben kártékony oldalakra vezető linkeket helyeztek el. A kisvállalatokat pedig kormányzati támogatással kapcsolatos tájékoztatásnak álcázott emailekkel igyekeznek rávenni érzékeny adataik kiadására.

Az álhírek, átverések és csalások miatt a kormányok mellett a Facebook, a Twitter és a Microsoft is kereszteshadjáratot kezdett az interneten az átverések miatt.