Ha visszatekintünk a történelemben azt láthatjuk, hogy a papír pénz soha nem éli túl. Sajnos mostanában megint egy olyan történelmi korszakban élünk, ahol a szemünk előtt történik a legerősebb és legnagyobb devizák tudatos elértéktelenítése. Ahogy az ókorban és a középkorban fizikailag vágták az arany és az ezüst érméket, illetve hígították azokat különböző olcsóbb fémekkel, úgy manapság a központi bankárok egy egyszerű gombnyomással teremtenek a semmiből milliárd és milliárd fedezet nélküli digitális pénzt. A központi bankok egymással versenyezve hígítják az általuk teremtett pénzt, mellyel gazdasági előnyt próbálnak szerezni a leértékelési versenyben.

Ebben a játékban az egyik nagy szereplő az Egyesült Államok, aki tudvalevő a legnagyobb gazdaság a világon és tulajdonosa a világ legnagyobb devizájának az US dollárnak, amely a világ legnagyobb tartalék devizája is egyben. A fiskális helyzet az USA-ban megdöbbentő. A nemzeti adósság 5.7 trillió dollár volt 2000- ben, ma ez a szám több mint 16.5 trillió. A mérlegen kívüli adósság-vagy nevezhetjük fedezetlen kötelezettségnek, az 70-100 trillió dollár között van. Hoppá!!!! Az USA soha nem lesz képes visszafizetni ezt az adósságot, ezért megpróbálja a dollárt leértékelni pénznyomtatással és az ennek következményeként fellépő inflációval. Ez óriási kockázatokat jelent a dollárra mint globális tartalékvalutára, különösen azért mert a világ halad egy multi poláris irányba, ahol Oroszország,Brazília és Kína gyakorolna nagyobb gazdasági és politikai hatalmat.

2010 szeptemberében, Guido Mantega brazil pénzügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy nemzetközi deviza háború tört ki, amiben a kormányok szerte a világon megpróbálják leértékelni devizájukat. Magasrangú orosz és kínai tisztségviselők egyetértettek ezen megállapítással és veszélyeivel. A legutóbbi G-20 értekezleten a tagállamok megállapodtak informálisan, hogy nem törekednek devizájuk leértékelésére, amivel csak az a probléma, hogy valójában az ellenkezőjét teszik nap mint nap. Egy átmeneti világban élünk ahol a dollár mindenhatósága egyértelműen hanyatlik és lassan kialakul a világban egy új tartalékrendszer. Ez az út hosszú és fájdalmas lesz, lesznek devizák melyek elértéktelenednek és talán mindörökre eltűnnek, és lesz egy új deviza vagy több amely átveszi a dollár szerepét, de addig is amíg ez a folyamat lejátszódik szükségünk van valamire amiben bízhatunk, hogy megőrzi vásárlóértékét és ez a nemesfém

Szóval a konklúzió, hogy soha ne hidd el azokat a dolgokat melyeket hivatalosan tagadnak. Ezért én továbbra is mindenkinek azt javaslom, hogy tartson portfóliójában fizikai aranyat, ezüstöt és ne üljön fel a propagandának.

 

Benkő István, Solar Capital