Kormányinfó az energiaválságról, a kormány új intézkedéseiről

Kormányinfó az energiaválságról, a kormány új intézkedéseiről

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelenti, hogy mik a kormány legújabb intézkedései. Várhatóan szóba kerül az energiaválság, a földgázellátás, a rezsicsökkentés, az Európai Bizottsággal folytatott jogállamisági egyeztetések, valamint a forint gyors értékvesztése. Élőben közvetítjük az eseményeket.

12:15
szeptember
29.

A polgári engedetlenség jogellenes, néhány tucat ember vett csak részt abban

Nincs őszi szünet. Minden igazgató és tankerület rendelkezhet három napról, lehet, élni fognak ezzel. Mindenszentek és halottak napja munkaszüneti nap.

11:28
szeptember
29.

Mi lesz a kiadásstoppal a minisztériumokban?

A kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán azzal kapcsolatban, hogy kifizetési stopot rendeltek el a tárcáknál. Csak a béreket és a nélkülözhetetlen kifizetéseket lehet folyósítani.

Gulyás Gergely vélhetően további részleteket oszt meg az intézkedésről, annak hátteréről, valamint esetleges más költségvetési korlátozásokról is tájékoztatást adhat.

11:26
szeptember
29.

Mi a helyzet a magyar gázellátással?

A hivatalosan 11:30-kor kezdődő kormányinfón biztosan szóba kerül, hogy mi lesz a helyzet a magyar gázellátással, ha a Gazprom beváltja szerdai fenyegetését és elzárja az ukrajnai gáztranzitot egy elszámolási vita miatt. Ugyan Magyarország a Török Áramlat balkáni leágazásán, Szerbián keresztül importál már nagy mennyiségben földgázt, de az Ausztria felőli betáplálási ponton keresztül Ukrajnán át érkező gázt is vásárol, amelyet Szlovákiánál léptetnek be a nagykaposi interkonnektornál.

Az ukrajnai gázbehozatal fontos elem lehet a magyar tárolók töltöttségénél. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptember 19-i adatai alapján eddig 70 százalékig teltek meg. A betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki, ez a mennyiség az éves lakossági fogyasztás 112,26 százaléka ugyan, de az ipari szereplőknek is szükségük van földgázra.

A gázbehozatal minden irányból való biztosítottsága kulcsfontosságú, hogy a már csökkentett rezsicsökkentés mellett is alacsonyabbak maradjanak a gázárak.

11:25
szeptember
29.

Mélypontokat üt át a forint

A forint csütörtökön újabb mélypontokat vitt át

  • 11 órakor már az euró már 420,390 forintba került,
  • a dollár 435,150-nél ért el a negatív rekordot,
  • a svájci frank pedig a 442,65 feletti szintet is megjárva érte el a historikusan leggyengébb szintjét.

A kormánynak tehát meg kell nyugtatnia a piacokat, miután a Magyar Nemzeti Bank kedden 13 százalékra vitte fel az alapkamatot, majd az egyhetes betéti tender szintjét is erre a szintre zárkóztatta csütörtökön, de a befektetők már azt árazhatják, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt is jelezte, hogy a kamatemeléssel leáll az MNB.

Eközben a költségvetési hiány is megugrott, Varga Mihály pénzügyminiszter az idei és a jövő évi büdzsé módosítását is kilátásba helyezte. Valamint szerdán a minisztériumok utasítást kaptak a kifizetések leállításáról.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mindenképpen kell, hogy reagáljon a helyzetre a tájékoztatón.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Kormányinfó az energiaválságról, a kormány új intézkedéseiről

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelenti, hogy mik a kormány legújabb intézkedései. Várhatóan szóba kerül az energiaválság, a földgázellátás, a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.